Előfizetői tartalom

Elgurult a gyógyszer: fordulat az ágazat részvényeinél?

A tegnapi napon jó néhány nagy gyógyszergyártó vállalat részvényeinek a piacán erős fordulós jelek jelentek meg. Bár a piac nagy részéhez képest világos emelkedő trendben van az ágazat papírjainak a többsége, a magas volatilitás és a mély korrekciók szinte egyiket sem kerülik el. Tovább nehezíti a befektetők helyzetét, hogy a gyógyszergyártók fundamentumainak megismerése és a megfelelő árazás kialakítása a tevékenység jellegéből adódóan nehézkes. Ez a grafikonokon is megjelenik a hirtelen és nagy mozgásokban, ami a kockázatkezelést is érdemben megnehezíti. A diverzifikációt pedig a nem túl jó ETF kínálat korlátozza. Ezért itt még inkább elengedhetetlen a technikai elemzés döntéseket támogató szerepe.

Korábban már készült technikai elemzés azokról a részvényekről, amelyeknek komoly érdekeltsége volt valamilyen koronavírus vakcinában. Ebben a cikkben viszont olyan papírokkal foglalkozunk, amelyeknél ilyen jellegű bevételek nincsenek és nem is igazán várhatóak a közeljövőben. Az ágazat ETF-einek részvénypiaci forgalma kétségbeejtően alacsony, így csak nagyon hosszútávú befektetőknek ajánlottak, hiszen a likviditás hagy némi kívánnivalót maga után.

  • VanEck Vectors Pharmaceuticals ETF (PPH). A nettó eszközérték 237 millió dollár, az átlagos napi forgalom 9 millió dollár. Az alap nagyon kiegyensúlyozott, a legnagyobb 10 portfolió elem súlya fél százalékon belül van az 5%-os szinthez képest. A nagy nevek mind megtalálhatóak ezen a listán. Az expense ratio (éves szintű költségmutató) 0,35%. 
  • SPDR S&P Pharmaceuticals ETF (XPH). A nettó eszközérték 260 millió dollár, az átlagos napi forgalom 4 millió dollár. Szintén kiegyensúlyozott ETF, de érdekes módon kisebb papírok is előkelő helyen vannak, mint például a Perrigo, amely egy csupán 6 milliárd dolláros kapitalizációjú vállalat. Az expense ratio szintén 0,35%. 
  • Invesco Dynamic Pharmaceuticals ETF (PJP). A nettó eszközérték 359 millió dollár, az átlagos napi forgalom 1 millió dollár. Itt már szélesebb tartományban szóródnak a súlyok, de a legismertebb gyógyszergyártók vannak az élen. Az expense ratio 0,56%. 
  • iShares U.S. Pharmaceuticals ETF (IHE). A nettó eszközérték 369 millió dollár, az átlagos napi forgalom 1 millió dollár. A portfólió elemek között nagyon erős a koncentráció, az első két legnagyobb súlyú részvény meghaladja a 40%-ot. Az expense ratio 0,42%.

Általános megállapítás, hogy

egy eszköz nem alkalmas rövid távú spekulációra, ha a pozíciónk nagysága meghaladja a napi forgalom értékének 1%-át.

Erről szól még a cikk:

  • Bődületesen erős fordulós jel a GlaxoSmithKline részvényénél.
  • Meddig húzzák még cérnával a profitban ülő Sanofi részvényesek?
  • Hullócsillag a Merck piacán.
  • Egyre aktívabbak az eladók a Bristol Myers Squibb papírjai esetén.
  • Előkészítés előtt a kitörés az AbbVie piacán.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés