Előfizetői tartalom

Rengeteg milliomos született a koronavírus idején, de hogy csinálták?

Árgyelán Ágnes
Több mint 5 millió ember lett dollármilliomos a világban tavaly annak ellenére, hogy a koronavírus jelentős károkat okozott a világgazdaságban – derül ki a Credit Suisse friss Global Wealth Reportjából. Miközben a szegények még szegényebbek lettek, a dollármilliomosok száma 5,2 millióval 56,1 millió főre nőtt tavaly.

418,3 ezermilliárd dollár a globális összvagyon

Az elmúlt évek adatai alapján a háztartási vagyon folyamatosan nőtt, azonban a 2000-es években látott növekedési ütemmel összevetve a tavalyi évet az látható, hogy 2020-ban a vagyonnövekedés üteme elmaradt az átlagtól, de ennek ellenére is kijelenthető: a lakossági vagyon nem sínylette meg különösebben a tavalyi piaci lefordulást a koronavírus miatt.

Tavaly év végére a globális vagyon 28,7 ezermilliárd dollárral 418,3 ezermilliárd dollárra nőtt, ami 7,4%-os éves növekedésnek felel meg, személyenként pedig 6%-os vagyonnövekedésről lehet beszámolni (ebben azonban szerepet játszott a dollár gyengülése is, ha azt kivesszük az egyenletből, akkor a teljes vagyon már csak 4,1%-kal, egy főre vetítve pedig 2,7%-kal nőtt volna tavaly).

Az egy főre jutó vagyon új rekordot döntött 2020-ban 79952 dollárral, ez pedig azt jelenti, hogy az évezred elejéhez képest az átlagvagyon 2,5-szeresére nőtt.

A cikk tartalmából

  • Most először történt meg, hogy a dollármilliomosok száma elérte a világ felnőtt lakosságának 1%-át.
  • Az egy főre jutó vagyon új rekordot döntött 2020-ban 79 952 dollárral.
  • A vagyonnövelést segítette a tavaszi koronavírusválságot követő felpattanó tőkepiac és az emelkedő ingatlanárak is.
  • 50 millió dollár feletti vagyonnal összesen 215 030 szupergazdag büszkélkedhetett tavaly év végén.
  • Észak-Amerika és Európa a teljes lakossági vagyon 57%-át teszi ki, miközben a világ felnőtt lakosságának mindössze 17%-a él ezekben a régiókban.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 943 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái