Előfizetői tartalom

Nekiment a tech-óriásoknak Kína, milyen lehetőség kínálkozik ebből?

A mögöttünk álló hónapokban alaposan nekiment a kínai piacfelügyelet a hazai tech-óriásoknak, újabb és újabb szabályozások és szankciók láttak napvilágot - az egyik vezető narratíva szerint a kínai állam féltheti a hatalmát a gyorsan nagyra növő kínai cégektől, amelyek több százmillió ügyfelükről rendelkeznek felfoghatatlan mennyiségű adattal, ez pedig akár nemzetbiztonsági kockázatot is jelenthet azoknál a cégeknél, amelyek az amerikai tőzsdén bocsátanak ki részvényeket. Akár ez a motiváció áll a keménykezű fellépések mögött akár nem, mindenesetre a befektetők hevesen reagáltak az eseményekre és alaposan megütötték a tech-óriások részvényeit. Ennek apropóján elemzésünkben megnézzük, hogy a piaci alapon a világ második legnagyobb e-kereskedelmi cége, a Jack Ma vezette Alibaba jó befektetés lehet-e a vérengzések és a növekvő országkockázat közepette.

Bekeményít Kína

Mielőtt alaposabban belemennénk a legnagyobb kínai e-kereskedelmi cégek kilátásainak tárgyalásába, első körben érdemes összefoglalni nagy általánosságban a vonatkozó cégek jelenlegi helyzetét, az elmúlt hónapok ugyanis finoman szólva sem kedveztek a tech-óriásoknak.

Még február elején érkezett a hír, miszerint a kínai piacfelügyelet (SAMR) közzétette az internetes platformokat célzó, monopolellenes irányelveket, amelyek

szigorítják a hazai technológiai óriásvállalatokra addig vonatkozó korlátozásokat.

Miről szól még a cikk?

  • Monopolellenes szabályozások sorát kezdte a kínai tőzsdefelügyelet a legnagyobb tech-cégekkel szemben.
  • A befektetők hevesen reagáltak, alaposan megütötték a tech-óriásokat.
  • Ebben az extrém környezetben hogy néz ki a kínai cégek árazása?
  • Összességében jó befektetés lehet az Alibaba, vagy van még innen lejjebb?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés