Az amerikai tőzsdéket is megviselték az afganisztáni hírek és a Fed körüli találgatások

Portfolio
Mindhárom vezető amerikai részvényindex mérsékelt, fél százalék körüli mínuszban zárt  csütörtöki kereskedésben azután, hogy az afgán főváros repterén az Iszlám Állam robbantott és 12 amerikai katona is meghalt, illetve azután, hogy egy újabb jegybankáriu megszólalás után továbbra is intenzíven találgatja a piac a Fed pénznyomtatási programja leállításának menetrendjét. Erről várhatóan pénteken délután többet fogunk majd megtudni.

Mindhárom index mínuszban zárt

Az S&P és a Nasdaq sorozatosan hat kereskedési napja emelkedett már, de ez a sorozat ma megszakadt az afganisztáni fejleményekből eredő befektetői aggodalmak miatt, illetve amiatt, hogy a piac tart az ősszel elinduló Fed eszközvásárlási leállítástól. A vezető indexek 0,5-0,6%-os mínuszban zártak.

Robert Kaplan dallasi Fed-elnök (aki nem tagja jelenleg a Fed Nyíltpiaci Bizottságának, amely a kamatokról dönt) csütörtökön azt mondta, hogy a gazdasági fellendülés miatt októberben, vagy kissé azután el lehet kezdeni az amerikai jegybanki eszközvásárlási program lassítását (tapering), ami egybecsengett James Bullard St. Louis-I Fed-elnök korábbi jelzésével.

Ezek alapján a piac még inkább azt találgatta és ezért óvatosabbá vált, hogy vajon pénteken délután magyar idő szerint 4-kor kezdődő beszédében Jerome Powell Fed-elnök mit fog mondani a taperingről, annak várható indulásáról.

Mínuszban fejezte be a napot a BUX

A BUX index 0,9 százalékos mínuszban fejezte be a napot, ezzel ma is alulteljesítő volt a nemzetközi mezőnyben. Az OTP részvényei 0,7 százalékkal, a Richter papírja 1,3 százalékkal, míg a Mol jegyzése 1,4 százalékkal került lejjebb. A Magyar Telekom papírjai ezzel szemben 0,2 százalékos pluszban zártak.

Vitatja az MNB állításait a Pannónia Nyugdíjpénztár

Közleményben reagált a Pannónia Nyugdíjpénztár a felügyelet mai határozatára, amelyben az MNB kezdeményezte a Pannónia Nyugdíjpénztár ügyvezetőjének és az igazgatótanács elnökének felmentését, rájuk és további 13 jelenlegi és volt pénztári vezetőre pedig összesen 59 millió forintos személyi bírságot szabott ki a pénztártagok számára vagyoni hátrányt okozó ingatlanügyletek nyomán. 

Vitatja az MNB állításait a Pannónia Nyugdíjpénztár

Bizonytalan nyitás a tengerentúlon

Az amerikai tőzsdéken csak minimális elmozdulások láthatóak a kereskedés megkezdését követően, a Nasdaq gyakorlatilag stagnál, míg a Dow Jones 0,2 százalékkal feljebb, az S&P 500 pedig 0,1 százalékkal lejjebb került.

A befektetők feszült figyelemmel várják a Fed háromnapos, ma kezdődő Jackson Hole-i konferenciáját - az eseményen megszólal majd Jerome Powell jegybankelnök is, ahol esetleg jelzést adhat a piacoknak a várható szigorításokkal kapcsolatban. Emellett egy kedvezőtlen makroadat is érkezett, a vártnál ugyanis kevésbé emelkedett az amerikai gazdaság teljesítménye a második negyedévben.

Megint elszabadult a bitcoin, hiába temették sokan

A bitcoin árfolyama mindig is híres volt a komoly kilengésekről, és ez az idei évben sem volt másképp, hiszen láttunk már idén őrült száguldást, duplázódó árfolyamot, és villámgyors összeomlást is. Most megint izgalmas a bitcoin piaca, hiszen a korábbi történelmi csúcstól azért még messze vagyunk, de a hónapokig tartó sávozásnak vége szakadt, és most az 50 000 dolláros szintet ostromolja az árfolyam. Ebben a cikkben összegyűjtöttük, hogy milyen események mozgatták idén a bitcoin piacát, a kínai szigorítástól és a bányászat betiltásától kezdve Elon Musk Twitteres kirohanásain keresztül, egészen a mostani rali mögött meghúzódó okokig. Végül megnéztük, hogy jelenleg melyek a legfontosabb árfolyammozgató tényezők, mit mondanak az on-chain mérőszámok, és hogyan fest a technikai kép.

Megint elszabadult a bitcoin, hiába temették sokan

Nagy mennyiségű olajra leltek Kínában

Kína tegnap bejelentette, hogy a Daqing olajmezőn jelentős mennyiségű palaolajat találtak. A várható készletek akár 1,27 milliárd tonnára is rúgnak, közölte a kínai Hszinhua hírügynökség.

Nagy mennyiségű olajra leltek Kínában

Nem javul a hangulat Európában

A koradélutáni órákban sem javul a hangulat Európa vezető tőzsdéin, a legrosszabb teljesítményt egyelőre a német DAX indexnél láthatjuk, 0,7 százalékos mínuszban van a börze. Emellett 0,2 százalékkal került lejjebb a magyar és a brit tőzsde is, míg a francia CAC fél százalékos mínuszban tartózkodik.

A borongós hangulat az amerikai konferenciát megelőző bizonytalanság mellett azzal is magyarázható, hogy a vártnál nagyobb mértékben romlott a GfK német fogyasztói hangulatindexe szeptemberre. A gazdaságkutató intézet mai jelentése szerint szeptemberre vonatkozóan mínusz 1,2 pontra csökkent a fogyasztói hangulatindex az előző havi mínusz 0,4 pontról. Az elemzők kisebb esést, 0,7 pontot vártak.

Mi a cél az új magyar szuperholdinggal? Kinek áll ez érdekében?

Távközlési szuperholdingot hoz létre a magyar állam és a 4iG, a magyar cég hamarosan akár az Antenna Hungária többségi tulajdonosa is lehet. A tegnap bejelentett tranzakció csak egy a sok közül, amely jelzi, a hazai távközlés szélsebesen alakul át, a 4iG körül egy nagy magyar, integrált telco cég épül, teljeskörű szolgáltatáspalettával. Rengeteg a nyitott kérdés: mennyi hely marad a többi szolgáltatónak? Mi lesz a Telenorral? Mit jelent a nemzeti érdekek képviselése? Hogy néz majd ki a 4iG a folyamat végén? És mi jut ebből a kisrészvényeseknek? Néhány gondolat, ami eszembe jutott a tegnapi bejelentés kapcsán.

Mi a cél az új magyar szuperholdinggal? Kinek áll ez érdekében?

Jim Cramer szerint ezeket a részvényeket kell most venni, mert a jegybanki döntésektől függetlenül is jók lehetnek

Jim Cramer, a CNBC műsorvezetője több részvény vételére is tett javaslatot a Mad Money legutóbbi adásában, amelyekről úgy gondolja a guru, hogy az amerikai jegybank döntéseitől függetlenül is jól teljesíthetnek a jövőben.

Jim Cramer szerint ezeket a részvényeket kell most venni, mert a jegybanki döntésektől függetlenül is jók lehetnek

Nagyot ugrottak a bevételek az MKB Banknál

Közzétette második negyedéves gyorsjelentését az MKB Bank, a társaság az első negyedévi 26,8 milliárd forint után most 11,4 milliárd forintos adózás utáni nyereséget ért el. A járvány enyhülésével növekedett az üzleti aktivitás a banknál, jelentősen növelve a bevételeket a tavalyi alacsony bázishoz képest, miközben a mérlegfőösszeg 3000 milliárd forint fölé nőtt.

Az MKB értékelte a Masterplast kötvénykibocsátását

A Masterplast 9 milliárd forint értékben bocsátott ki kötvényeket, a forrásbevonást pedig az MKB most friss elemzésében értékelte. Az MKB változatlanul hagyta a célárát és az ajánlása továbbra is tartás.

Az MKB értékelte a Masterplast kötvénykibocsátását

A kriptovaluták piacán is rossz a hangulat

A délelőtti órákban kifejezetten rossz a hangulat a kriptovaluták piacán is, a bitcoin jegyzése például 4,3 százalékos mínuszban van,

míg 4 százalékkal került lejjebb az ether jegyzése,

a dogecoin pedig 5,7 százalékos mínuszban van.

A legfrissebb, kriptovalutákkal kapcsolatos hír egyébként tegnap érkezett, Salvador elnökének kongresszusi szövetségesei ugyanis jóváhagyták azt a jogszabályt, amely a bitcoinnak hivatalos fizetőeszköz státuszt ad az amerikai dollár mellett, ami a világon elsőként történt meg. A lépés szeptemberben lép hatályba.

Esnek az európai tőzsdék a nyitásban

Az európai tőzsdék komoly mínuszban indították a mai napot, a vezető részvényindexek közül a DAX 0,6 százalékkal, a CAC 0,4 százalékkal, míg a FTSE 0,5 százalékkal került lejjebb. Emellett ugyancsak lejjebb került az olasz, a spanyol, a holland és a belga börze is.

Elsősorban a tengerentúli fejleményekre figyelhetnek feszülten a befektetők, ma kezdődik ugyanis a hét legfontosabb eseménye, a Fed háromnapos éves konferenciája Jackson Hole-ban. Az eseményen megszólal Jerome Powell jegybankelnök is, ráadásul most van aktualitása is az eseménynek, hiszen hónapok óta készül a szigorításra a jegybank. 

Tovább emelkedik a tegnapi hír után a 4iG

A tegnapi piaczáráshoz közeledve érkezett a hír, miszerint a 4iG előzetes megállapodást írt alá az Antenna Hungária tulajdonrészének megszerzéséért, a tranzakcióval a vállalat többségi tulajdont szerezhet az Antenna Hungáriában. A megállapodás célja, hogy az állami és a magántőke egyesítésével egy olyan stratégiai távközlési és telekommunikációs infrastruktúra szolgáltató vállalatot hozzanak létre, amely versenyképes piaci szolgáltatások mellett, kellő súllyal képviseli a nemzeti érdekeket az iparágon belül. 

A hír hallatára komoly rali indult tegnap a 4iG részvényénél, végül 6,9 százalékos pluszban zárta a napot a papír. Ma is folytatódik az emelkedés kifejezetten magas forgalom mellett, jelenleg 2,2 százalékos a plusz a részvénynél.

Mínuszban nyitott a BUX index

A kereskedés megkezdése után 0,3 százalékkal került lejjebb a BUX index, a magyar blue chipek közül az OTP 0,3 százalékos, a Mol 0,2 százalékos, a Richter 0,7 százalékos, a Magyar Telekom pedig 0,2 százalékos mínuszban áll. A hazai befektetők az ÁKK szokásos kötvényaukciójára figyelhetnek ma, illetve 15 órakor jön ki az MNB az egyhetes betéti tender eredményeivel.

Félrevezethette ügyfeleit a Deutsche Bank alapkezelője, vizsgálódik az amerikai felügyelet

Az amerikai hatóságok vizsgálatot indítottak a Deutsche Bank alapkezelőjénél, a DWS-nél, amiért az fenntarthatóbbnak állította be a befektetési kritériumrendszerét, mint amilyen a valóságban – számol be a hírről az ügyre rálátó forrásokra hivatkozva a The Wall Street Journal.

Félrevezethette ügyfeleit a Deutsche Bank alapkezelője, vizsgálódik az amerikai felügyelet

10 éves csúcson a Rába profitja

Közzétette második negyedéves számait a Rába, a társaság az összes főbb soron növekedést mutatott a tavalyi év azonos időszakához képest, ami részben annak is betudható, hogy a tavalyi év első felét a drasztikusan zuhanó kereslet és akadozó ellátási láncok jellemezték. Mindemellett a profit 10 éve nem látott szintre ugrott, ami nagyrészt annak volt köszönhető, hogy a cég a második negyedévben értékesített egy ingatlant, amelynek jelentős eredményhatása volt.

10 éves csúcson a Rába profitja

Eséssel nyithat Európa

  • Nyugodt napot zártak szerdán az amerikai tőzsdék, jellemzően emelkedtek az árfolyamok, a Dow Jones és az S&P 500 index értéke 0,2 százalékkal került feljebb, utóbbi új csúcson, 4500 pont felett fejezte be a kereskedést. 0,15 százalékkal került feljebb emellett a tech-túlsúlyos Nasdaq index, mely ugyancsak csúcson tudott zárni. Jól teljesítettek tegnap a bankrészvények, amit az segített, hogy az amerikai állampapírpiaci hozamok tovább emelkedtek, de jól teljesítettek a gazdaság további nyitásából profitáló vállalatok részvényei is, többek között a kaszinók, hajótársaságok részvényeinek az árfolyama emelkedett a piaci átlag felett. Jól teljesítettek emellett a chipgyártók is, miután a Wall Street Journal azt írta, hogy előrehaladott tárgyalások vannak arról, hogy a Western Digital egyesüljön a japán Kioxiával.
  • Az amerikai piacokon látott visszafogott emelkedés után többnyire rossz hangulatú kereskedést láthattunk az ázsiai tőzsdéknél, a japán Nikkei 0,1 százalékot esett, a dél-koreai Kospi 0,8 százalékkal lejjebb került, a Hong Kong-i börze pedig 1,3 százalékos mínuszban zárt, az susztrál börze 0,3 ,míg a shanghaji börze 0,5 százalékkal került lejjebb.
  • A határidős amerikai indexek kedvezőtlen hangulatú piacnyitást jeleznek előre, a határidős DAX ugyancsak kisebb esést vetít előre az európai piacnyitásra.  
  • Ma kezdődik a hét legfontosabb eseménye, a Fed háromnapos éves konferenciája Jackson Hole-ban. Az eseményen megszólal Jerome Powell jegybankelnök is, ráadásul most van aktualitása is az eseménynek, hiszen hónapok óta készül a szigorításra a jegybank. A múlt héten megjelent júniusi jegyzőkönyv például alaposan ráijesztett a piacra azzal, hogy egyértelművé tette: mér az idén elindul a QE-program leépítése. Kérdés, hogy ehhez képest tudnak-e még újat mondani a konferencián a szeptemberi kamatdöntés előtt. Csütörtökön jön még egy felülvizsgált amerikai GDP-adat is,
  • Az olaj ára stagnál a mai kereskedésben, a Brent ára hordónként 72 dolláron áll, míg a WTI típus 68,1 dolláron. Az arany árfolyama 0,2 százalékos mynuszban van, jelenleg unciánként 1787 dolláros az árfolyam.
  • A forint jelenleg stagnál a vezető devizákkal szemben, most 348 forint 50 fillért kell adni egy euróért, a dollárral szemben pedig a 296 forint 10 filléres szinten állnak a jegyzések.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF