Előfizetői tartalom

Miért ijedt meg a piac a Fed üzenetétől és mi várható?

A koronavírus-járvány újbóli erősödése és néhány vártnál gyengébb makroadat már egyébként is törékennyé tette a fejlett részvénypiaci hangulatot, és a Fed szerda esti kamatdöntési jegyzőkönyvének üzenete, miszerint már idén elkezdődhet az eszközvásárlási program visszafogása, csak „rátett erre egy lapáttal”. Mindezek hatására az amerikai, majd ázsiai, illetve európai részvénypiacokon intenzív esés kezdődött, a menedékkeresés jegyében pedig kilenchavi csúcsra erősödött a dollár, a fejlett piaci hosszú kötvényhozamok süllyedtek. De miért ijedt meg ennyire a piac és mi várható a Fed-től? Ezt foglaljuk össze röviden az eseményeket tágabb kontextusba helyezve.

Sérülékeny volt már a piac

Az elmúlt napokban több lényeges makroadat is elmaradt a várttól a világban, kínai, német és amerikai adatokat is ki tudunk emelni, és ezek érzékeltették egyrészt azt, hogy a koronavírus-járvány eddigi hullámai utáni gazdasági felpattanás csúcsán már bizony túl lehetünk, másrészt aggódva figyelik a befektetők, hogy Ázsiában, főleg Kínában a drasztikus szigorúságú járványügyi fellépés megint rombolja a gazdasági aktivitást.

globalpmikilatasok210819

Néhány fertőzött megtalálása esetén komplett kínai városokat, illetve rendkívül forgalmas kikötőket is lezárnak, ez pedig az ellátási láncok zavarait, illetve az ebből adódó termelési feszültségeket csak elnyújtja.

Éppen ma jelentette be emiatt a Toyota, hogy jövő hónapban 40%-kal visszafogja termelését alkatrészhiány miatt, ami a japán részvénypiacon okozott eladásokat.

Miről szól ez az elemzés?

  • Az elmúlt hónapokban ritkán látott intenzitású esés bontakozott ki a Fed szerda esti jegyzőkönyve óta a vezető részvénypiacokon, a dollár kilenchavi csúcsra ért.
  • Összefoglaljuk azt, hogy mi vezethetett a "kezek megremegéséhez", milyen kontextusban kell értelmezni a Fed jelzését.
  • Azt is összefoglaljuk, hogy mire kell figyelni az előttünk álló hetekben és mi az az időhorizont, amikor az eszközvásárlási program befejetődhet, illetve az első Fed kamatemelés megtörténhet.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés