Előfizetői tartalom

Megindultak a kamatok Magyarországon – Visszatér a ringbe a befektetők régi kedvence?

Már a harmadik kamatemelésen van túl idén nyáron a magyar jegybank, a monetáris szigorítás a befektetési alapok piacán egykor legnagyobb vagyonokat kezelő pénzpiaci alapokat is visszarepítheti a befektetők térképére. A rövid hozamok már elkezdtek reagálni az MNB lépésére, és a Portfolio által megkérdezett szakértők szerint, ha véget ér a tapering korszaka, a hosszabb kötvények hozamai is elérhetik végre a szuperállampapír kamatát.

A befektetési alapok kilátásairól és a vagyonkezelés jövőjéről is szó lesz a Portfolio szeptember 22-ei Öngondoskodás konferenciáján. Ne maradj le róla, jelentkezz te is!

Jó ideje szenvednek a pénzpiaci alapok

Jó pár éve tart az alacsony hozamkörnyezet itthon és a világban, ez egyebek mellett a pénzpiaci alapok hozamszerzési lehetőségeit is jelentősen visszavágta:

míg egykor ezek a nagyon likvid befektetések is képesek voltak 4% feletti éves teljesítményt elérni, ma inkább a nulla százalék körüli hozamszintek a jellemzőek.

Az alacsony hozamkörnyezet mellett a 2019 elején életbe lépő pénzpiaci rendelet volt mondhatni az utolsó szög a koporsóban: a szigorú előírások miatt gyakorlatilag nem maradt pénzpiaci alap Magyarországon (többségüket kötvényalapokká alakították), ami pedig megmaradt, a szigorú limitek miatt még kevesebb mozgástérrel bír.

A cikk tartalmából:

  • Egy időben a pénzpiaci alapok kezelték a legnagyobb vagyont a befektetési alapok piacán, de már csak pár ilyen alap maradt fent Magyarországon
  • Évek óta szenved az alacsony hozamkörnyezettől a kategória, de ez a kamatemeléssel most változhat
  • A Portfolio-nak nyilatkozó szakértők szerint már a MÁP+ hozama is látótávolságba került.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés