FONTOS Lőni kezdte a Hezbollah Izraelt
 
Előfizetői tartalom

Kitört a pesti tőzsdeláz, mindenki őrült limbót ráz

Biztosan sokan emlékeznek a Mészáros-részvények csodálatos szárnyalására még 2017-ből, amikor sok hazai kispapírban a napi elmozdulás alapegysége az 5 százalék volt, de gyakran ennek többszörösével emelkedtek az árfolyamok. És nem csak azoknak a vállalatoknak a részvényeinél, ahol a nagybefektető megjelent, hanem azoknál is, ahol csak sejtették a megjelenését. Annyiban hasonló a szituáció most az akkorival összehasonlítva, hogy most is őrült sebességgel növekedő cégek iránt nőtt meg alaposan a befektetők érdeklődése, és az árfolyamok is meredeken emelkednek. Négy hazai, tőzsdei cég sztoriját néztük meg, és azt is, hogy mit mutat a technikai kép a részvényeiknél.Miért raliznak a hazai kispapírok?

Arról, hogy a legfontosabb hazai részvény, az OTP, és annak hathatós segítségével a BUX index is történelmi csúcson áll, korábban már írtunk, most a hazai midcapeket néztük meg.

A kispapírok emelkedésének több oka is van, haladjunk az általánostól a cégspecifikusig:

  • A tőzsdei ralik kései fázisában jellemző az, hogy a befektetők fókuszában lévő papírok után a kevésbé felkapott részvények iránt is megnő az érdeklődés, emiatt nő az érdeklődés a kispapírok iránt, emelkedik bennük a forgalom, nő az árfolyamuk.
  • Ezek a részvények ráadásul relatíve illikvidek is, vagyis relatíve kis tétek mellett is megmozgathatók.
  • Maga a nagy árfolyammozgás is meghozza a vevőket, manapság már nem elég, ha legfeljebb 1-2 százalékot mozdul napon belül egy instrumentum árfolyama, az ingerküszöb a befektetők széles rétegénél már ennél jóval feljebb van, elég csak a mémrészvények elképesztő árfolyamkilengéseire gondolni, vagy a sokak által már unalmasnak tartott arany és a digitális aranynak is nevezett bitcoin árfolyammozgása közötti különbségre.
  • A magyar piac azért is speciális, mert néhány éve, Mészáros Lőrinc tőzsdei színre lépésekor már láttunk durva árfolyamemelkedéseket a magyar tőzsdén, azok az emlékek sok befektetőnél élesek lehetnek, ők most is gyorsan felszállhatnak a robogó vonatokra. A Mészáros-részvényeknek is nevezett papírok alaposan felkavarták az állóvizet, abban az időben sok más, Mészárosékhoz nem köthető részvény árfolyama is jelentősen emelkedett, akkor csak azért, mert sokan azok mögött is a nagybefektető megjelenését sejtették.
  • És természetesen cégspecifikus okai is vannak a mostani ralinak, elég csak a 4iG metamorfózisára gondolni, egy szinte üres cégből éppen Magyarország egyik meghatározó távközlési nagyvállalatát rakják össze, a Masterplast remek ütemérzékkel végrehajtott akvizícióval lett a válság egyik nagy nyertese, már azon túl, hogy többek között az építőipari boom és az éghajlatváltozás is a szigetelőanyagokat is gyártó cég kezére játszik, az AutoWallis pedig a már végrehajtott akvizíciókkal régiós cégbirodalommá kezd válni, az Opust pedig nehéz lenne azzal vádolni, hogy nem szerepel jól a közbeszerzéseken, de a vállalat energetikai portfóliója is egyre masszívabb.

4iG

Az elmúlt napok leglátványosabb raliját a 4iG produkálta, itt a fordulópontot a távközlési szuperholding létrehozása, az Antenna Hungáriában történő többségi tulajdonszerzés jelentette, azóta 76 százalékot emelkedett az árfolyam. Így utólag visszanézve érdekes, hogy nem mondjuk a DIGI megvásárlása, vagy a nemzetközi távközlési terjeszkedést előre vetítő potenciális bevásárlás, a Telenor Podgorica tervezett akvizíciója hozta el az árfolyam tartós és meredek emelkedését, hanem a szuperholding bejelentése, de tény, hogy akkor valami elpattant.

Miről szól még a cikk?

  • A 4iG körül távközlési szuperholding épül.
  • Az AutoWallis régiós nagyvállalattá válik.
  • A Masterplastnak minden összejött.
  • Az Opus is egyre nagyobbra hízik.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés