Előfizetői tartalom

Őrület az energiahordozók piacán - mire utal a kereslet és kínálat?

Egészen elképesztő mozgásokat produkált az elmúlt hetekben a földgáz ára Európában, ami a tegnapi napban csúcsosodott ki mind szó szerinti, mind átvitt értelemben. Ám az energiahordozók árfolyamának gyors emelkedése globális jelenség, ami nemcsak a fűtési és közlekedési költségeket növeli, hanem jó spekulációs lehetőséget is magában rejt, nem is beszélve a fedezeti pozíciókról. A legfejlettebb és legnagyobb forgalmú határidős piacok itt is az Egyesült Államokban találhatóak, ezért a technikai elemzés eszköztára által megnéztük, hogy a főbb fosszilis alapú termékek kurzusa miként alakult, milyen erős a keresleti és kínálati oldal, és mire számíthatunk ezektől a következő időszakban.

Földgáz

A folyékony földgáz, Henry Hub elosztóközpontú határidős kontraktusaival a CME csoport tőzsdéjén lehet kereskedni. A tőzsdei kereskedésben a szorzó 10 000, vagyis ahhoz, hogy pozíciót vegyünk fel, a jelenlegi árfolyamok alapján bő 50 000 dolláros kitettséget kell vállalni. Határidős termék lévén ennél egy jóval szerényebb letét is elegendő, a közelebbi lejáratokon a pozíció fenntartásáért 6400 dolláros értéknek kell lenni az ide vonatkozó számlán.

Természetesen a befektetési szolgáltatók dönthetnek úgy a saját és ügyfeleik biztonsága érdekében, hogy ennél nagyobbat kérnek el. Elvileg mindez akár nyolcszoros tőkeáttételhez is elegendő lehetne, a gyakorlatban ez az érték valamivel kisebb lesz. A lényeg az, hogy ez a terep mind a kontraktus nagysága, mind a piac jellege, mind a volatilitása miatt nem kezdő befektetőknek való.

Külön fontos elmondani, hogy a földgáz emelkedéséből, vagy akár zuhanásából nemcsak a határidős piacon lehet profitálni, hanem közvetett hatások révén a részvénypiacon is. A földgáz kitermelők és szolgáltatók papírjai jellemzően pozitívan szoktak reagálni a határidős piac száguldására, és ez mostanában is így volt. Külön érdemes kiemelni a Gazpromot, amelyet az orosz piaccal kapcsolatos cikkünkben elemeztünk, de még az olaj kitermelők között is bemutattunk olyan papírt, ahol inkább a földgáz a hangsúlyos a fekete arany helyett.

Erről szól még a cikk:

  • Földgáz
  • Fűtőolaj
  • Gázolaj
  • Kőolaj

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés