Előfizetői tartalom

Miért nem száguld a megújuló energia a részvénypiacon?

Az elmúlt hetek az energiaválságról szóltak a pénzügyi piacokon, amely az egekbe röpítette a földgáz árfolyamát, de a kőolaj esetén is többéves csúcsok születtek. Miközben részben emiatt a részvénypiacok is inkább szenvedtek, az energia szektor papírjai hatalmasat emelkedtek a megnövekedett marzsok és bevételek tükrében: a vonatkozó ETF értéke szeptember második fele óta 20%-kal értékelődött fel. A megújuló energiában érdekelt vállalatok részvényei viszont egy helyben állnak, vagy inkább az inkább eső piacokkal tartanak. Bár sokak első gondolata az lehetne, hogy az energiaéhség miatt rájuk is nagy keresletnek kellene mutatkoznia, a befektetők szemmel láthatóan nem így gondolják. Ennek több oka is van, de még ezek fejtegetése nélkül is világosak a jelek, hogy most nincs intézményi érdeklődés az ágazat papírjai iránt.

Az elemzők számos okot felsorolnak, hogy a megújulókat az energiakereslet és válság miatt miért nem szeretik a befektetők. Itt mi is röviden leírunk párat, de fontos kiemelni, hogy befektetőként egy felfokozott érzelmi állapotban lévő piacon nem lehet és nem is mindig érdemes mély okokat keresni.

A technikai elemzés feladata sokkal inkább az, hogy a piaci keresletet és kínálatot elemezze, nem pedig az, hogy az olykor irracionális indokokkal egy további közvetett lépcsőt próbáljon meg beépíteni a döntési folyamatba.

Az AutoWallis 2025-re kitűzött stratégiai céljainak megvalósítására 6-8 milliárd forint közötti intézményi és lakossági forrásbevonást tervez az idei év hátralevő részében. A tervezett nyilvános forrásbevonás az első lehet 2017 óta a Budapesti Értéktőzsdén. A vállalat stratégiájáról, kilátásairól, a tervezett részvénykibocsátás részleteiről a vállalat vezetői beszélnek. A Portfolio online klubja ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

Ennek ellenére nézzük milyen tényezőket érdemes figyelni az ágazat kapcsán a klasszikus energiacégekkel való divergencia miatt:

Erről szól még a cikk:

  • Mit csinál a megújulók ETF-e?
  • Visszatér a lelkesedés a vízerőművek üzemeltetője iránt?
  • Hol található a fontos támasz a dán szélerőmű részvény esetén?
  • Mennyire elfeledett a geotermikus energia a tőzsdén?
  • Milyen irányban törhet ki a híres napenergia papír?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés