Előfizetői tartalom

Ezt is megértük: letaszította a magyar lakosság a dobogóról a készpénzt

6,5%-kal gyarapodott eddig idén a magyar háztartások pénzügyi vagyona, de reálértékét tekintve ennek a növekedésnek a négyötödét sajnos elvitte az infláció. Nagy újdonság, hogy több friss megtakarítás áramlott befektetési jegybe, mint készpénzbe, de a dobogó első két fokán változatlanul a folyószámlabetét és az állampapír áll. A kockázatvállalás egyértelműen megnőtt, és miközben a legnagyobb hozamot a részvényeken és a befektetési alapokon értük el, az életbiztosítások és a nyugdíjpénztárak is szépen hoztak.

Közzétette szerdán a Magyar Nemzeti Bank az államháztartás és a háztartások előzetes pénzügyi számláit. Eszerint a háztartások bruttó pénzügyi vagyona 72 262 milliárd forintra, a kötelezettségekkel csökkentett (nettó) pénzügyi vagyon pedig 59 411 milliárdra nőtt szeptember 30-ára. Nominálisan előbbi 6,5%-os, utóbbi 5,7%-os növekedést jelent idén. Az infláció...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés