forint kukában
Befektetés

Ezt is megértük: letaszította a magyar lakosság a dobogóról a készpénzt

Palkó István
6,5%-kal gyarapodott eddig idén a magyar háztartások pénzügyi vagyona, de reálértékét tekintve ennek a növekedésnek a négyötödét sajnos elvitte az infláció. Nagy újdonság, hogy több friss megtakarítás áramlott befektetési jegybe, mint készpénzbe, de a dobogó első két fokán változatlanul a folyószámlabetét és az állampapír áll. A kockázatvállalás egyértelműen megnőtt, és miközben a legnagyobb hozamot a részvényeken és a befektetési alapokon értük el, az életbiztosítások és a nyugdíjpénztárak is szépen hoztak.

Közzétette szerdán a Magyar Nemzeti Bank az államháztartás és a háztartások előzetes pénzügyi számláit. Eszerint a háztartások bruttó pénzügyi vagyona 72 262 milliárd forintra, a kötelezettségekkel csökkentett (nettó) pénzügyi vagyon pedig 59 411 milliárdra nőtt szeptember 30-ára. Nominálisan előbbi 6,5%-os, utóbbi 5,7%-os növekedést jelent idén.

Az infláció azonban egyre nagyobb mértékben rombolja a megtakarítások reálértékét. Az általános fogyasztói árindexszel számolva az idei 6,5%-os állománynövekedés négyötödét elvitte a tavaly december és idén szeptember vége között 5,2%-ra rúgó infláció, így

csak mintegy 1,2%-kal nőtt a háztartási (széles értelemben vett) megtakarítások reálértéke.

Ha a megtakarítási formák szeptember végi állományát nézzük, akkor a legtöbb pénzt állampapírban, folyószámlabetéten, készpénzben, befektetési jegyben és egyéb (részben egyszerű lekötött) betétben tartotta a magyar lakosság. Állományi szempontból tehát továbbra is ott van a dobogón a jó öreg készpénz, tranzakciós szempontból azonban változott a helyzet.

Miközben ugyanis 100 forintnyi friss megtakarításból 30 forint folyószámlán „ragadt”, 22 forint pedig állampapírba ment, aközben a harmadik helyen a befektetési alapokat találjuk, 100 új forintból 14 forintnyi ugyanis ezekbe áramlott, a készpénz aránya pedig 7 százalékra csökkent.

A háztartási kockázatvállalás erősödését mutatja, hogy az állampapírok nettó tranzakciója az egy évvel korábbi 668 milliárd forintról 631 milliárdra csökkent, a befektetési jegyeké viszont 15-ről 419 milliárd forintra ugrott az év első kilenc hónapjában.

A többi háztartási követelés közül a nyújtott hitelek, az életbiztosítások és a tőzsdei részvények nettó tranzakciója volt a legmagasabb szeptember végéig, az átértékelődéseket tekintve azonban

a részvényeken és a befektetési jegyeken szakítottak a legnagyobbat a háztartások,

ahogy az alábbi ábrán is látható. Az életbiztosítások és a nyugdíjpénztárak hozamára sem lehet panasz, de ezeknél a részvényekkel ellentétben a tőkebeáramlás nagyobb arányban járult hozzá az állomány bővüléséhez.

Összességében önmagához képest idén a megtakarítások közül a tőzsdei részvények, a befektetési jegyek és a tőzsdén kívüli részvények állománya bővült, a jó hozamoknak köszönhetően 26%-kal nagyobb értékben tulajdonoltak tőzsdei részvényeket a magyar háztartások idén szeptember végén, mint 2020 legvégén.

meg7

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
vulkán láva
oltás vakcina koronavírus
kreml oroszország moszkva
Itt az újabb csapás a Brexit miatt - A Nissan mégsem Angliában gyártja az új X-Trailt
washingtondc
varsó, csúcs, orbán, találkozó
Díjmentes online előadás
Legális adóelkerülés, TBSZ, NYESZ számlák.
Díjmentes online előadás
Első lépések a tőzsdei befektetés terén.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Back-office munkatárs

Back-office munkatárs
2021. december 9.
Agrárszektor Konferencia 2021
2021. december 2.
Waberer's - Első kézből a jövő stratégiája
trader23