Előfizetői tartalom

Kulcsfontosságú szinteken a chip gyártók részvényei

A chip gyártók az elmúlt hónapokban annak ellenére kerültek egy világos csökkenő trendbe, hogy számos forrásból folyamatosan áramlanak hírek a chip hiányról. Ennek természetesen hatalmas árfelhajtó hatása van, ami azonos vagy akár még javuló eredményhányadok mellett az árbevétel növelésén keresztül ezeknek a vállalatoknak is növelné az értékét. A piac azonban nem így gondolta és ezek a papírok egy olyan szintig estek, ahol a technikai elemzés szemszögéből nagyon fontos lenne, hogy az esés már rövid távon se folytatódjon. Ellenkező esetben olyan sok befektető dobná be a törülközőt, ami hosszú időre megpecsételné az ágazat sorsát.

Kedvező kondíciókkal kínálunk kereskedési lehetőséget a nemzetközi tőzsdén elérhető termékekre és közel 700 befektetési alapra. Ha mindez nem elég, a Portfolio Online Tőzsde számládhoz csatolhatod a Portfolio Global szolgáltatást is, ahol 27.000 termékkel kereskedhetsz. További információkért klikkelj ide! (X)

A chip gyártókat sokan ciklikus jellegű ágazatnak tartják, ami sokáig logikus is volt, hiszen a gazdasági konjunktúra idején sokkal több személyi számítógép, konzol, és mobiltelefon fogyott az utóbbi évtizedekben. A várható kamatemelések és a gazdaság lassulásának a félelmei miatt az előrejelzések pedig sorra érkeznek arról, hogy csökken a PC-k és egyéb fenti eszközök kapcsán a megrendelésállomány. Bár a chip hiány mind a mai napig jelen van, és a szűk keresztmetszet a kínálati oldalon van, a piaci szereplők a technológiai szektor általános esése mellett egyre inkább arra számítanak, hogy a specifikus fundamentumok is fokozatosan romlani fognak, ahogyan a beszállítói láncon az árbevételek csökkenése végigfut majd.

Ezeknek a vállalatoknak az ügyfelei és a termékek felvevőpiaca viszont szélességében is olyan sokat módosult, és olyan sok helyen van már szükség chipekre, hogy a ciklikus jelleg körül mára azért megjelentek a kérdőjelek is. Egyre inkább nagy és egyenletes a kereslet a félvezetőkre, és manapság már csak egy nagyon durva recesszió tudná megakadályozni a vásárlók egy jó részét, hogy ne rohanják meg karácsonykor az Apple boltjait a legújabb iPhone modellért. Ha máshogy nem, akkor a telekom szolgáltatók valamelyik havi díjas megoldásával, de akkor is hozzá fog jutni a friss mobiltelefonhoz.

Erről szól még a cikk:

  • Valóban annyira erősek a fundamentumok a chip hiány miatt?
  • Hol tart most az ágazat?
  • Mi a helyzet Tajvan és a világ legnagyobb gyártójával?
  • Mennyire esett vissza az Nvidia?
  • Tényleg csak a paranoidok maradnak fent?
  • Miért gyengébb a többieknél az AMD?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés