FONTOS Orbán Viktor: a háborús zóna sokkal gyorsabban közeledik Magyarországhoz, mint gondolnánk
monkeypox
Befektetés

Világszerte terjed a majomhimlő, elindult a száguldás a tőzsdéken

Még soha nem fordult elő annyi majomhimlős megbetegedés Európában, mint az utóbbi napokban, és mivel már régóta abbahagyták a himlő elleni védőoltásokat a világ fejlett országaiban, így akár egy újabb világjárvány is potenciális veszély lehet. Az Egészségügyi Világszervezet is szorosan figyelemmel kíséri a helyzet alakulását, és bár majomhimlő ellen nincs speciális vakcina, de a himlő megállítása érdekében használt védőoltások hatékonyak lehetnek. Ennek apropóján a himlő gyógyítására és kezelésére szakosodott, tőzsdéken jegyzett biotechnológiai cégek részvényárfolyamai nagyot raliztak a múlt héten, és ma is folytatódik az emelkedés - ennek apropóján megnéztük, hogy mit érdemes tudni ezekről a vállalatokról.

Erről szólnak a hírek, ezzel van tele a sajtó

A múlt héten ütötte fel a fejét a nyugati világban egy elsősorban Afrikára jellemző zoonózis, a majomhimlő vírus. Bár Kemenesi Gábor virológus szerint semmiképpen sem hasonlítható a koronavírushoz és nem is várhatóak komoly esetszámok, hiszen ez egy emberről-emberre nehezen terjedő fertőzés - azt azonban érdemes kiemelni, hogy egyelőre járványügyileg nem köthetőek az esetek egymáshoz, a terjedés módja, mintázata és a forrás tehát egyelőre nem, vagy csak részben ismert.

Az első hírek szállingózása óta egyre több országban jelenik meg a majomhimlő, a Global Health folyamatosan gyűjti azokat az országokat, ahol már regisztráltak fertőzötteket, Rusvai Miklós virológus szerint Magyarországon is megjelenhet a fertőzés. Nemrég pedig rendkívüli ülést hívott össze a WHO az európai esetek miatt, miután a német szakértők a legnagyobb európai majomhimlő-járványkitörésnek nevezték a mostani esetet és az Egyesült Királyság is jelentős növekedésre számít a megbetegedésekben. A tervek szerint pénteken ül össze az Egészségügyi Világszervezet pandémiás és járványügyi potenciállal rendelkező veszélyekkel foglalkozó stratégiai tanácsadó csoportja, amely tanácsokat ad a világra veszélyes fertőzésekkel kapcsolatban.

Több szakértő is felhívta már egyébként a figyelmet arra, hogy a már USA-ban is megjelent majomhimlő ellen bár nincs speciális vakcina, de a himlő megállítása érdekében használt védőoltások hatékonyak lehetnek a majomhimlő ellen - ennél fogva az élelmes befektetőknek

érdemes lehet körülnézni azon tőzsdén jegyzett vállalatok háza táján, melyek profiljába tartozik a téma.

Kik jöhetnek szóba?

Chimerix

Daniel Kuritzkes, a bostoni Brigham and Women's Hospital fertőző betegségek osztályának vezetője szerint mivel a majomhimlő hasonlít a himlőhöz, a jelenleg engedélyezett himlő elleni oltóanyagoknak, mint például a Chimerix Temblexének, némi védelmet kell nyújtania az újonnan rohamosan terjedő majomhimlő ellen. A vállalattal kapcsolatban érdekes adalékként elmondható, hogy tavaly a Chimerix felvásárolta az Oncoceutics nevű rákgyógyszer-fejlesztő céget, hogy hozzáférjen az ONC201 nevű, késői stádiumban lévő, agydaganat elleni kísérleti kezeléshez. Ezt követően azonban kiderült, hogy az ONC201 még nem tart a remélt fejlődési szakaszban, ezt követően a Chimerix részvényei azért is estek, mert a vállalat elismerte, hogy hosszú és költséges vizsgálatokat kell lefolytatnia, mielőtt benyújtja kérelmét az FDA-hoz.  

A Chimerix papírja pénteken több mint 6,8 százalékot ralizott, ma pedig 7,2 százalékos pluszban nyitott a részvény.

chimerix

Bavarian Nordic

Az amerikai biogyógyászati hatóság (BARDA) a legfrissebb hírek szerint 119 millió dollárt fizetett a Bavarian Nordic vakcinagyártó biotech-cég Jynneos nevű gyógykészítményeire vonatkozó opciók lehívásáért, amely a himlő mellett a majomhimlő gyógyítására is alkalmas lehet. További 13 millió adagra vonatkozó opcióval rendelkezik még a BARDA 2025-ig bezárólag, aminek értéke összesen 180 millió dollárt tesz ki.

Paul Chaplin, a Bavarian Nordic vezérigazgatója az Endpoints Newsnak adott interjúban elmondta, hogy a vállalat régóta kapcsolatban áll a BARDA-val és "felkészült bármire, ami ezután következhet".

A Bavarian Nordic részvénye

a múlt szerdai piaczárás óta 53 százalékot ralizott,

ma azonban a londoni tőzsdén már 1,8 százalékos mínuszban van a jegyzés.

bava

Emergent Biosolutions

Az Emergent Biosolutions biotech cég nemrég megszerezte a Tembexa, a minden korosztály számára 2021-ben engedélyezett himlő elleni kezelés forgalmazási jogait a Chimerixtől, és várhatóan a BARDA-val is szerződést fognak kötni. Érdekességként megjegyezhető, hogy a vállalat jelentős összegű szerződést kötött még 2021-ben az AstraZeneca és a Johnson & Johnson koronavírus-vakcináinak előállítására vonatkozóan, a gyártók mintegy 400 millió adag Covid-19 vakcinát rendeltek - azonban az amerikai élelmiszerügynökség (FDA) ellenőrzésén megbukott az Emergent Biosolutions, miután olyan J&J dózisokat találtak, amelyek az AstraZeneca vakcinájához szánt összetevőkkel voltak szennyezettek.

A vállalat részvényei pénteken 11,5 százalékot raliztak, négy nappal azután, hogy 225 millió dollárt fizetett a cég a gyógykészítmény jogaiért a Chimerixnek. A mai kereskedést jelentős, 10,4 százalékos pluszban kezdte a részvény.

emergent

Siga Technoligies

Ha nagyobb majomhimlőjárvány tör ki, a Tembexa többek között a Tpoxx-szal fog versenyezni, ami a SIGA Technologies himlő elleni kezelése. Május 19-én az FDA engedélyezte a Tpoxx intravénás változatát, amelyet olyan betegek számára lehet beadni, akik nem tudják lenyelni a Tpoxx szájon át szedhető kapszuláit - a részvény erre is reagálva nagyot ralizott az elmúlt napokban, ma kisebb pluszban kezdte a kereskedést.

A SIGA Technologies részvényei azért emelkedhettek nagyobb mértékben a versenytársaknál, mert a Tpoxxot Európában már engedélyezték a himlő mellett a majomhimlő kezelésére is. Eközben az Egyesült Államokban az FDA a Tpoxxot és a Tembexát a himlő kezelésére bár engedélyezte, de a hivatal még mindig nem döntött egyikről sem a majomhimlő ügyében.

siga

Ha valóban komoly járvány lesz a majomhimlőből, akkor az USA-nak szüksége lesz a vakcinák széleskörű terjesztésére, az igazi kérdés pedig az lesz, hogy ki kap majd erre elsőként lehetőséget - mondta Norman Baylor, aki egykor az FDA oltóanyag-kutatási és felülvizsgálati hivatalát vezette, jelenleg pedig tanácsadóként dolgozik. Hozzátette:

A készlet nem elegendő ahhoz, hogy mindenkinek eljuttassuk (az ellenszert)

Egy papír mutatja fordulat jeleit

Az Emergent Biosolutions egy nagyon masszív csökkenő trendben volt az elmúlt hónapokban, ám a mostani helyzet egy merőben más hangulatot csempészett a részvény piacára. A forgalom megugrása, a rések felfelé, a túladott állapotból történő felrobbanás mind mind arra utalnak, hogy a vevők visszatértek a részvénybe és talán közülük jó páran hosszabb távra is tervezhetnek. Amíg a Siga esetén nyilvánvaló az, hogy szinte kizárólag a rövidtávú spekuláció irányítja az árfolyamot, addig az EBS esetén hosszabb időre szóló ralit is elindíthatott az utóbbi néhány nap, amely beteljesülése esetén ugyan szinte bizonyosan nagy volatilitással mérgezi majd meg a remegő kezű befektetők hétköznapjait, de cserébe akár szép hozamokkal is kecsegtethet.

Ennek a folyamatnak a fenntartása érdekében fontos lenne, hogy hosszú zöld gyertyák jelenjenek meg később is a grafikonon és a hátrahagyott réseket ne zárja be a piac, illetve az is előny lenne, ha a kurzus az 50 napos átlag felett tud maradni. Ennek nem feltétlenül kell ennek a héten megtörténnie, hiszen az RSI rakétasebességgel száguld a túlvett zóna felé, és a volatilitás is kiugróan magas: szükség lenne egy kis konszolidációra, hogy a piaci szereplők kifújják magukat. Ha ez alatt nem lesz nagyobb visszaesés, akkor az kifejezetten pozitív jelzés lehet a folytatást illetően. A mai - eddig kialakult - hullócsillag alakzat azért óvatosságra int.

EBS

Címlapkép: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
gyógyszertár
sanghaj kikötő
Holland cég épített naperőműveket Magyarországon
europai-unio-zaszlo

Holdblog Ingatlan?! Ne!

Kollegánk, Balásy Zsolt (újra mikrofonnal a kezében!) nyilvánvalóan “Az ember, aki megjósolta az ingatlanpiac...

Díjmentes online előadás
Mire érdemes figyelni?
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2022. október 18.
Portfolio Future of Finance 2022
2022. szeptember 6.
Sustainable World 2022
2022. szeptember 7.
Private Health Forum 2022
2022. szeptember 15.
Property Investment Forum 2022
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
167770_GRA_Gf_194_20220120+S01