Előfizetői tartalom

A koronavírus előtt láttunk utoljára ilyet a magyaroktól az államadósságban

Utoljára a koronavírus-válság előtt, 2020 februárjában haladta meg a mostani, áprilisi szintet a lakosság állampapír-részesedése – derül ki az MNB friss adataiból. Az, hogy egyre fontosabb szerepet töltenek be a háztartások az államadósság finanszírozásában, több okkal is magyarázható: egyrészről ismét erőre kapott az állampapír-vásárlás, másrészt jelentősen csökkent múlt hónapban a külföldiek állampapír állománya. Mindeközben továbbra is a részvényeket veszik leginkább a magyarok, a befektetési alapok csak szerény pénzeket tudtak gyűjteni áprilisban.

Visszatértek a nyeregbe az állampapírok

A márciusi 242 milliárd forintos állománycsökkenés után áprilisban ismét növekedést mutatott a lakosságnál lévő állampapír állomány az MNB friss értékpapír statisztikái szerint. Múlt hónapban közel 150 milliárd forinttal nőtt a háztartások állampapír állománya az egy hónappal ezelőtti állapothoz képest, így annak összege 10 193 milliárd forintot tesz ki.

Nagyon enyhe bővülést mutatott egy hónap alatt ezzel szemben a befektetési alapokban tartott megtakarítás, amely márciushoz képest alig több mint 9 milliárddal nőtt. A részvények állománya az MNB adatai szerint nem változott, ami arra utalhat, hogy a pozitív tranzakciók állománynövelő hatását eltörölte a múlt hónapban a befektetéseken elszenvedett veszteség.

A fenti számok tükrében az idei első négy hónapban továbbra is a részvények mutatják a legnagyobb állománybővülést 108 milliárddal. Az áprilisi pozitív tranzakciók hatására az állampapírok is kikerültek a negatív tartományból, és ismét állománynövekedést tudnak felmutatni áprilissal bezárólag. A befektetési alapok szénája azonban továbbra sem áll jól, még mindig jelentős a vagyonvisszaesés az idei eddigi időszakot nézve:

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés