Portfolio signature

Őrült felfordulás a világban, ami padlóra küldheti a cégeket

Portfolio
Háború, geopolitikai feszültségek, elszállt infláció, szárnyaló energiaárak, és megemelkedett költségek - csak, hogy néhányat említsünk azokból a tényezőkből, amelyekkel a világ nagyvállalatainak most szembe kell nézniük. Jól látszik tehát, hogy ellenszélben érkeztünk el a második negyedéves gyorsjelentési szezonhoz, amellyel kapcsolatban a Portfolio is és a Concorde is megírta, hogy valószínűleg nem sok jóra számíthatunk. Bár még nagyon az elején vagyunk, csupán ez a hét az első, amikor nagyszámú vállalat teszi közzé a beszámolóját, az előbb említett várakozások beigazolódni látszanak, hiszen ugyan a profit és az árbevétel növekszik, a növekedés üteme mindkét esetben a lassulás jeleit mutatja.

A profitok alakulása

A gyorsjelentési szezont beharangozó cikkünkben azt írtuk, hogy a második negyedéves jeletési szezon a globális részvénypiac újabb meredek esését idézheti elő, mivel a profitvárakozások túlságosan optimistának tűnnek a növekvő recessziós kockázatok miatt.

Hasonló véleményt fogalmazott meg a Concorde is,  felhívva rá a figyelmet, hogy a makrogazdasági folyamatok az előző gyorsjelentési szezon óta nem hogy javultak, de még romlottak is. Hatalmas meglepetés, hogy mindezek ellenére az amerikai piaci eredményvárakozások érdemben nem változtak.

Úgy látszik, hogy a fenti várakozások beigazolódtak, legalábbis az első hetek eredményei után. Bár még nagyon az elején vagyunk, az látszik, hogy a második negyedéves gyorsjelentési szezon kezdete az S&P 500 esetében a szokásosnál gyengébb volt, mivel a pozitív profit- és bevételi meglepetések száma és mértéke kisebb az átlagosnál. Ennek eredményeképpen június 30. óta alig javult a második negyedévre vonatkozó profit- és bevételnövekedési ütem.

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2 490 forint. Az éves előfizetés díja 29 845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések