Előfizetői tartalom

Fuldokló gazdaság, rémálom-forgatókönyv és visszaesés - megszólalnak a guruk

Portfolio
Továbbra is jelentős inflációs nyomással néz szembe a világ legnagyobb gazdasága, a friss adatok érkezése után több mint két éve nem látott eladói hullám söpört végig a vezető amerikai tőzsdéken. Az árnyomás szűnni nem akaró jellegéből adódóan a jegybank kénytelen folytatni agresszív kamatemelési politikáját, ezzel azonban a gazdasági visszaesés veszélyét kockáztatja. De mit gondolnak a helyzetről az elemzők és a befektetési guruk? Mégis mennyire súlyosak az inflációs kilátások, mekkora hatása lehet a gazdaságra a Fed kamatpolitikájának és mi jöhet még a tőzsdéken? Ezekre a kérdésekre keressük a választ.

Szűnni nem akaró inflációs nyomás

Tegnapelőtt széleskörű eladási hullám söpört végig a tengerentúli tőzsdéken, szinte mindentől szabadultak a befektetők a részvényektől kezdve, a kriptovalutákon át egészen az árupiaci termékekig. A hétfő este érkezett inflációs adatokra reagáltak ilyen hevesen a piacok: ezek alapján ugyanis a benzinárak csökkenése sem tudott érdemben javítani a helyzeten, a júliusi csökkenés után augusztusban a vártnál kisebb mértékben mérséklődött a fogyasztói árindex az Egyesült Államokban, a maginflációs mutató viszont a várakozások felett nőtt

Az események tükrében azt kezdték el árazni a piacok, hogy szigorúbb jegybanki politika és magasabb kamatpálya jöhet, ennek apropóján indult be a tőzsdei lejtmenet. A Federal Reserve monetáris politikai szigorításától való félelem a Dow Jones indexet 3,9 százalékos mínuszba küldte, mind a 30 komponens mínuszban zárt, míg az irányadó S&P 500 index 4,3 százalékot esett, és hat komponens kivételével az összes részvény esett a nap folyamán. A Nasdaq Composite még rosszabbul járt a maga 5,2 százalékos csökkenésével, ami jól mutatja, hogy a növekedési potenciáljuk által árazott, és ezért a kamatszintekre különösen érzékeny technológia-orientált vállalatok részvényei különösen megszenvedték a tegnapi napot.

ÖSSZESSÉGÉBEN EZ VOLT A HÁROM INDEX ESETÉBEN A LEGROSSZABB EGYNAPOS CSÖKKENÉS 2020 JÚNIUSa ÓTA.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés