Előfizetői tartalom

Nem elég nagy az infláció? Most még az olajkartell is rátesz egy lapáttal!

Februárban kitört az ukrajnai háború, általános pánik söpört végig a tőkepiacokon, és jöttek az embargók is az orosz energiatermékekre, ezek mind olyan tényezők, amik felfelé hajtották a már korábban is emelkedő energiaárakat az év első felében, köztük az olajét is. A gazdasági visszaeséstől való egyre nagyobb félelem azonban erélyes lépésekre sarkallta a világ vezető jegybankjait, jöttek a sorozatos kamatemelések, amikre reagálva tovább szakadtak a tőzsdék, és esett az energiatermékek ára is. Ebben a környezetben ültek össze személyesen több mint 2 év után az olajhatalmak vezetői, hogy a recessziós félelmek ellenére egy rég nem látott mértékű termeléscsökkentésről határozzanak. Az igazán égető kérdés nem más, mint hogy mindez mit is jelent pontosan a valóságban, mekkora hatása lesz a lépésnek a globális olajkínálatra és általában az inflációra, és hogyan alakíthatja mindez az olajhatalmak és az Egyesült Államok közti amúgy is feszült kapcsolatot.

Megszületett a döntés

2022 elején még az ukrajnai háború kitörése okozta általános pánik és piaci bizonytalanság kezdte el egyre meredekebben felfelé hajtani a már az azt megelőző hónapokban is emelkedő energia- és nyersanyagárakat, köztük az olajét is, aztán júniusban már az orosz energiahordozókra kivetett embargók okoztak újabb sokkot és lőtték az árfolyamokat rég nem látott szintre. Ezt követően azonban a nyári hónapok már a kőolajár csökkenéséről szóltak, a koronavírus-világjárvány kitörése óta először tudott zsinórban 3 hónapon keresztül eséssel zárni az olaj ára. Az esés hátterében főként a jegybankok - elsősorban az amerikai Fed - szigorodó monetáris politikája állt, az erősödő dollár, a sorozatos kamatemelések, valamint a növekvő recessziós félelmek komoly részvénypiaci mélyrepülést okoztak világszerte, és ez alól az energiatermékek sem képeztek kivételt.

Az olajár hirtelen esésének következtében borítékolható volt tehát a termeléscsökkentés az OPEC+-tagok részéről, ezt a befektetők el is kezdték árazni. A vágás mértéke azonban korántsem volt a kőbe vésve, kezdetben még arról szóltak a hírek, hogy a kínálat szűkítése mindössze napi néhány százezer hordónyi lesz, ami inkább csak jelképes, jelzés értékű lépés lett volna, később azonban az OPEC+-országok képviselőitől szivárgó információk alapján már napi 500 ezer, majd egymillió hordós csökkentésre lehetett számítani. A tegnapi OPEC+-ülés előtt azonban már a napi 2 millió hordós termeléscsökkentés is az asztalon volt, és így, hogy

a legextrémebb várakozás vált valósággá,

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés