Előfizetői tartalom

Röpködnek a 30-40%-os hozamok a magyar befektetéseknél, de vannak csúnya bukók is

Viharos év az idei a világon, a különféle geopolitikai feszültségek mellett az infláció és az energiaválság is megnehezíti a befektetőknek a részvény- és kötvénypiacokon is a hozamszerzést. Itthon a lakossági, forintos befektetési alapok körében azonban találunk néhány olyan alapot, amelynek hozama szó szerint kilőtt. Nem ritkák a 30-40%-os hozamok sem, alábbi cikkünkben megmutatjuk, mivel lehetett ezt idén elérni.

Tudni szeretnéd, mibe érdemes idén fektetni, vagy azt, hogy melyek lesznek a jövő év nagy befektetési slágerei? Akkor regisztrálj te is a Portfolio november 16-ai Private Investor Day online rendezvényére, amelyen ingyenesen is részt vehetsz! Részletek:

Viharos év az idei a tőkepiacokon

Ahogyan arról egy korábbi cikkünkben részletesen is beszámoltunk, 2022-ben három fő témakört lehet kiemelni a világ történéseiből: háború, energiaválság, infláció.

  • A háború gazdasági szankciókat hozott Oroszországgal szemben, ami a piacokon elsősorban a nyersanyagárak emelkedésében nyilvánult meg, hiszen számos ipari fém, és energiahordozó piacán jelentős exportőrnek számítanak az oroszok.
  • A szankciókra adott válaszul Oroszország egyre jobban csökkentette a földgáz szállításokat Európa felé, amire kilőttek az árak és energiaválság alakult ki, ennek legnagyobb elszenvedői pedig az energiaintenzív ágazatok: nem képesek kifizetni a számlákat, ezért vagy a termelés csökkentésével, vagy a teljes leállással kellett reagálniuk.
  • Végül pedig az évtizedes csúcsokra emelkedő infláció is nyomás alá helyezte nemcsak a tőzsdéket, de a világ jegybankjait, melyek agresszív kamatemelésekkel reagálnak az áremelkedési ütem megfékezése érdekében. Utóbbi azonban azzal fenyeget, hogy recesszióba taszítják a gazdaságot.

A harmadik negyedév zárultával tehát a makrogazdasági környezet továbbra is zord képet fest, és ezt szépen tükrözi a fontosabb tőkepiaci eszközök árfolyamváltozása. A listán szereplő eszközök közül szinte csak a nyersanyagoknak emelkedett az árfolyama (a VIX-et leszámítva):

Ami a részvénypiacokat illeti, egészen más a kép, mint a nyersanyagok esetében. A világ részvényindexei szinte kivétel nélkül estek az idei évben, elsősorban a fent részletezett tényezők miatt. A nemzetközi rangsor végén található a hazai BUX index, elsősorban azért, mert a legnagyobb kapitalizációjú és legfontosabb blue chip, az OTP masszív esést szenvedett el háború kirobbanását követően:

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés