Előfizetői tartalom

Még mindig hozzájut az olcsó orosz olajhoz a Mol, ismét nagyot robbanthat a magyar olajcég

Péntek hajnalban érkeznek a Mol friss negyedéves számai, az elemzői várakozások alapján újra kiemelkedő eredményt érhetett el a vállalat, ami nagyrészt annak tudható be, hogy a termékárak továbbra is magasan állnak, és a Mol még mindig hozzájut a relatíve olcsó orosz olajhoz. Az Upstream és a Downstream szegmens is kiemelkedő eredményt érhetett el, ezzel magyarázható, hogy a Mol minden idők második legjobb eredményét szállíthatta a negyedévben. Fontos változás, hogy míg korábban forintban, most dollárban érkezett az elemzői konszenzus, és úgy tudjuk, hogy a Mol a negyedéves számait is dollárban teszi majd közzé.

Bivalyerős Upstream

Egyre inkább biztosítottnak tűnik az idei télre a kontinens energiaellátása, ennek köszönhetően az elmúlt hetek-hónapok már a csökkenő energiaárakról, többek között az olajárak csökkenéséről szóltak és szólnak, annak ellenére van jelenleg 90 dollár alatt az irányadó Brent nyersolaj hordónkénti ára, hogy egy rég nem látott mértékű termeléscsökkentésről határoztak az olajhatalmak vezetői szűk egy hónapja. A második negyedévben még kiemelkedően magas volt az olajár és voltak időszakok, amikor 120 dollár felett állt a Brent jegyzése, a harmadik negyedévben azonban számításaink szerint az átlagos olajár már két számjegyű volt és 98 dollár közelében alakult - fontos azonban kiemelni, hogy ez még így is 33 százalékkal magasabb, mint egy évvel korábban, ezzel pedig a Molnál az átlagos realizált szénhidrogénár is tovább emelkedhetett a negyedévben.

A Mol az elmúlt években jellemzően forintban tette közzé a negyedéves számait, az elemzői várakozásokat is forintban kaptuk meg, a mostani negyedév viszont fontos változást hozott, hiszen az olajcég már csak dollárban tette közzé az elemzői konszenzust és úgy tudjuk, hogy a cég negyedéves számai péntek hajnalban szintén dollárban érkeznek majd. A kontinuitás fenntartása miatt mi még forintban is közzé tesszük a cég számait, itt jobb híján az MNB által közzétett devizaadatokat használtuk és az időszaki átlagos USD/HUF árfolyammal számoltunk. Fontos tehát kiemelni, hogy a forintos értékek vélhetően nem pontosak, azok a saját számításaink, arra szolgálnak, hogy perspektívába helyezzék a dollárban megadott értékeket. Az év/év alapú növekedés szempontjából nagyon nem mindegy, hogy melyik értékeket nézzük, hiszen a forint gyengülése miatt a hazai fizetőeszközben kifejezett értékek jóval nagyobb növekedést mutatnak, mint a dollárban kimutatottak.

A továbbra is relatíve magas olajárnak ismét meg lett az eredménye a Molnál: az elemzők az Upstream szegmensben kimondottan magas, 566 millió dolláros EBITDA-ra számítanak, ami 74 százalékkal magasabb, mint a tavalyi második negyedévben. (A Mol megállapodást írt alá a Waldorffal a teljes Upstream portfóliójának eladásáról az Egyesült Királyságban, így ennek az eredményével, mint megszűnő tevékenység eredményével visszamenőleg is módosították a számokat, az ábrákon világos zölddel az északi-tengeri Upstream portfólió számai nélküli adatok láthatók.)

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés