Portfolio signature

Csak úgy repkednek a milliárdok – Mutatjuk, ki mennyi extraprofitot von el az energiavállalatoktól!

Portfolio
Az orosz-ukrán háború miatt a már előtte is kimondottan magas energiaárak valósággal az egekbe szöktek, az energiacégek a meredeken emelkedő gáz-, olaj- és áramár miatt pedig hatalmas profitokra tettek és tesznek szert a kontinensen. Az egyre súlyosabb energiaválságot kezelendő, a 27 EU-s tagállam egyebek mellett szeptember végén egyezségre jutott a szolidaritási hozzájárulás megállapításáról, aminek értelmében az extraprofitok egy részét a gazdaság egyéb szereplői, illetve a társadalom felé át kell csatornázni a terhek enyhítése érdekében. A kontinens számos országában vezettek már be, vagy terveznek bevezetni különféle szolidaritási hozzájárulásokat a jelenlegi helyzetben most megnézzük, hogy hazánkon kívül melyik európai országban milyen hozzájárulások vannak már érvényben.

EU-s szintű megállapodás

A szeptember 30-i energiatanácsi ülésen elfogadtak egy rendeletet, aminek értelmében a nem fosszilis alapú áramtermelőkre, illetve az olaj- és gázcégekre jóváhagyták EU-s szinten az extraprofitadót. Az energiacégek a meredeken emelkedő gáz-, olaj- és áramár miatt valóban hatalmas extraprofitra tettek és tesznek szert a kontinensen, a legnagyobb vállalatok harmadik negyedéves számainak alakulásáról nemrég emlékeztünk meg egy elemzés keretein belül.

Az energiaárak elszabadulását megfékezendő, a 27 EU-s tagállam az inframarginális technológiákból származó villamosenergia-termelés piaci bevételeire vonatkozó plafon megállapítása és a villamos energia iránti kereslet csökkentése mellett tehát egyezségre jutott a szolidaritási hozzájárulás megállapításáról is szeptember végén, aminek értelmében a megugró energiaárakból eredő váratlanul nagy profitok egy részét a gazdaság egyéb szereplői, illetve a társadalom felé át kell csatornázni a terhek enyhítése érdekében. Ezért a javaslat „olyan ideiglenes szolidaritási hozzájárulási intézkedést hoz létre, amely a kizárólag a kőolaj-, földgáz-, szén- és finomítói ágazatban működő vállalatoktól és állandó telephelyektől származó, a 2022-es pénzügyi évben elért adóköteles többletnyereségen alapul, arányos és a jelenlegi társadalmi-gazdasági helyzetnek megfelelő.”

Ez konkrétan azt jelenti, hogy

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés