Előfizetői tartalom

Országok remegnek bele ebbe a fordulatba, mikor lesz végleg vége a vasszigornak?

Mohos Kristóf
Országos szintű tüntetések, több mint húsz éve a legnagyobb kínai anyaországi megmozdulási hullám: már a Napnál is világosabb, hogy a kínai embereknek elegük van a „zéró-covid” intézkedésekből és a drákói vasszigorból, főleg most, hogy a világ legnagyobb része kezdi elengedni a maszkviselési kötelezettséget, a lockdownokat és a közösségi távolságtartást is. Úgy tűnik, hogy a KKP megértette végül az üzenet lényegét, a legfrissebb fejlemények tükrében elmondható, hogy a világ második legnagyobb gazdasága elindul a teljes újranyitás felé vezető úton. Az igazán fontos kérdés az az, hogy mindez mikor és milyen feltételek mellett valósulhat meg, illetve mit jelenthet ez Európára nézve?

Egyre nagyobb az elégedetlenség, országos szintű tüntetések vannak

Tegnap számoltunk be róla, hogy országos szinten tüntetések zajlanak a Kínai Népköztársaság belső területein, egy szerencsétlenül alakult tűzeset miatt szabadultak el nemrég az indulatok; a hatóságoknak jó eséllyel sikerült volna időben megfékezniük a lángokat,

ha nincsenek a „zéró Covid” jegyében meghozott, drákói lezárások.

A legtöbb kínai városban a karanténok, lockdownok és kijárási korlátozások ellen tüntetnek, de vannak, akik már Hszi Csin-ping elnök lemondását követelik. Mint ismert, Kínában a zéró-covid-elv miatt vasszigorral intézkednek a hatóságok minden koronavírus-gyanús esetben: Pekingben például mintegy 4 millió ember él már több mint 100 napja totális hatósági karanténban.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái