Előfizetői tartalom

A fekete hattyú, ami mindent megváltoztat az energiapiacon

A kontinensre valósággal beömlő LNG-szállításoknak is köszönhetően a súlyos függőségi helyzet után szinte pillanatok alatt sikerült Európának leválnia az orosz gázról. A cseppfolyósított földgáz importjának felfutásában a legnagyobb szerepe az Egyesült Államoknak volt, a kontinens energiaellátásában pedig várhatóan a jövőben is egyre nagyobb szerepe lesz az észak-amerikai régiónak - van azonban egy szcenárió, egy igazi „fekete hattyú” jelenség, aminek a bekövetkezése fenekestül forgatná fel ezt a várakozást.

Sikerül a leválás

A már több mint egy éve tartó orosz-ukrán háború kirobbanása után nagy erőkkel kopogtatott az európai gazdaságok ajtóin az energiaválság réme, az EU-s szankciók életbe lépése előtt az országoknak központi feladattá vált, hogy megtalálják az orosz energiatermékek és szállítás alternatíváit. Az egyik legkézenfekvőbb megoldás erre a cseppfolyósított földgáz, azaz az LNG kapacitások minél széleskörűbb kiépítése volt, számos beruházás történt és a háború második évébe lépve most már elmondhatjuk:

nagy részben az LNG-szállításoknak is köszönhetően sikerült a kontinensnek leválnia az orosz gázról.

A háború előtt az Európai Unió gázimportjának 45-50 százaléka Oroszországból jött, de ez idén januárra 8 százalék körülre zuhant a Portfolio kalkulációi szerint, azaz a súlyos függőségi helyzet után szinte pillanatok alatt levált a közösség az orosz gázról. 

Miről szól még a cikk?

  • Nagy részben a cseppfolyósított földgáznak köszönhetően sikerült Európának leválnia az orosz gázról.
  • Nem csak Európának lett a legfontosabb partnere az USA az LNG tekintetében, a kapcsolat kölcsönös.
  • A kontinensnek vélhetően a fosszilis leválás mellett is sokáig szüksége lesz a relatíve drága LNG-re - de biztos?
  • Mi történne, ha békét kötnének az oroszok és az ukránok, ismét bekerülne a képbe az orosz gáz?
  • Mit jelentene ez a hosszú távú LNG-szállításokra nézve?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés