Előfizetői tartalom

Megszavazták, jön a rekord osztalék a Molnál!

A Mol csoport közgyűlésén a részvényesek jóváhagyták a 2022-es év pénzügyi teljesítményéről szóló jelentést, és közel 280 milliárd forintos rekord osztalékfizetésről döntöttek. Elsősorban a megugró energiaáraknak és a relatíve olcsón érkező orosz olajnak köszönhetően tavaly minden tekintetben rekord évet zárt a társaság, ezután lehetett számítani arra, hogy a 2022-es év után fizetett osztalék rendkívül magas lesz.

Az április eleji igazgatósági javaslatnak megfelelően 279 751 665 550 forintos osztalék kifizetéséről határozott ma a Mol közgyűlése a 2022-es üzleti év eredménye után. A rekordmagas osztalék megállapításánál figyelembe vették a tavalyi év remekül sikerült számait, az erős mérleget, a jövőbeli befektetési terveket és a piaci környezet esetleges változásaiból adódó bizonytalanságot is.

ÉS HOGY MI TESZI LEHETŐVÉ A REKORD OSZTALÉK FIZETÉSÉT? EGYSZERŰ: A sok TEKINTETBEN REKORDDAL ZÁRULT TAVALYI ÉV.

2022 az extremitások éve volt, ez pedig hatványozottan igaz az energiaiparra, így a Mol számára is: a második negyedéves bődületes rekordoknál konkrétan újra kellett skáláznunk a grafikonjainkat, hogy ábrázolni tudjuk a az energiaárak egekbe szökése miatt elért elképesztő eredményeket, aztán a harmadik negyedév csak rádobott erre még egy nagy lapáttal. És bár a negyedik negyedév az olajár-esésnek és a szűkülő, de még így is nagyon tág spreadeknek köszönhetően már nem hozott rekordokat a főbb sorokon az olajtársaságnál, a tavalyi évet így is soha nem látott működési eredménnyel zárta le a Mol.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés