Előfizetői tartalom

A piac már megtette a téteket, mire számíthatunk a Moltól?

Péntek hajnalban érkeznek a Mol friss negyedéves számai, az elemzői várakozások alapján a tavaly látott rekord értékeket jelentősen alulmúló számokat produkálhatott a vállalat a legtöbb soron. Ez elsősorban annak tudható be, hogy a rendkívül enyhe télnek és az orosz fosszilis energiahordozókról való sikeres leválásnak köszönhetően az elmúlt hónapok a meredeken csökkenő energiaárakról, többek között az olajárak csökkenéséről szóltak. Újabb rekordra tehát egyik fontosabb soron sem számítanak az elemzők a negyedévre vonatkozóan: a begyorsuló olajáresés markánsan meglátszódhat az Upsream szegmens teljesítményén, de a Downstreamben sem várnak új csúcsot a szakértők.

Tovább esik az olajár, ez meglátszhat az upstreamen

A rendkívül enyhe télnek és az orosz fosszilis energiahordozókról való sikeres európai leválásnak köszönhetően az elmúlt hónapok a meredeken csökkenő energiaárakról, többek között az olajárak csökkenéséről szóltak és szólnak. Jelenleg már 73 dollár alatt van az irányadó Brent nyersolaj hordónkénti ára, az idei első negyedévben számításaink szerint az átlagos olajárcsökkenés már jócskán két számjegyű volt és az átlagár 82,2 dollár közelében alakult, ez pedig jelentősen, 16,6 százalékkal alacsonyabb, mint egy évvel korábban ilyenkor volt, a második és harmadik negyedévekről nem is beszélve.

Hiába jelentettek be az olajhatalmak a piaci szereplőket is meglepő mértékű termelésvisszavágást még április elején, mostanra az olajár teljesen ledolgozta az OPEC-döntés okozta áremelkedést - az olajár elmúlt hetekben látott lejtmenetét elsősorban az amerikai bankrendszerrel kapcsolatos aggályok, és az ebből fakadó recessziós félelmek táplálták.

brent átlag

A Mol az elmúlt években jellemzően forintban tette közzé a negyedéves számait, az elemzői várakozásokat is forintban kaptuk meg, a tavalyi harmadik negyedév viszont fontos változást hozott, hiszen az olajcég már csak dollárban tette közzé az elemzői konszenzust és a cég negyedéves számai is dollárban érkeztek. Ez vélhetően ezúttal is így lesz, a szakértők várakozásai most is dollárban kifejezve jelentek meg.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés