Előfizetői tartalom

Nincs megállás, itt vannak az újabb rekordok az Alteónál!

Jelentős növekedésről számolt be az Alteo az idei első negyedévre mind a bevételek, mind az eredmények szintjén a 2022-es bázisidőszakhoz képest: többek között a továbbra is magasan alakuló villamosenergia-piaci áraknak köszönhetően a fennállásának legmagasabb működési eredményét és profitját produkálta a cég, a Hő- és villamosenergia-termelés üzletág kimagasló eredményessége mellett a Kiskereskedelmi szegmens rekord eredménye is hozzájárult ehhez. A tavalyi első negyedéves szinthez képest 103 százalékos ugrással elért, közel 5,7 milliárd forintos rekordprofit egy olyan eredmény, amit nyugodtan ki lehet tenni az ablakba az Alteónál.

Újabb rekord az Alteónál

Idén eddig elsősorban a megnövekedett energiapiaci árkörnyezetben fixált villamosenergia és távhőárak miatt jelentősen emelkedett a vállalat árbevétele, ezt kiegészíti a Szabályozási Központ megnövekedett kapacitás bevételei és Hulladékgazdálkodási szegmensben bemutatott FE Group Kft, olvasható a vonatkozó prezentációban.

Az árbevétel alakulását valamelyest mérsékelték a különféle működési költségek

  • Anyagjellegű ráfordítás: a megnövekedett energiapiaci árak itt is éreztetik hatásukat, ugyanakkor a Hő- és villamosenergia-termelés szegmens árbevétel növekedésének egy része a nem jelentős anyagköltséggel járó tevékenységeiben - például kapacitás piaci szolgáltatások - valósult meg.
  • Értékcsökkenés: az értékcsökkenési leírás az összehasonlító időszakkal azonos szintű volt.
  • Egyéb bevételek és ráfordítások: az egyéb ráfordítások jelentősen növekedtek a CO2 kvóta világpiaci árának emelkedésével és a Kiskereskedelmi szegmensen elszámolásra kerülő Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) bevezetéséből adódó kötelezettséggel. Itt kerül kimutatásra az extraprofit adó is, valamint a METÁR rendszerben termelő megújulóknak biztosított támogatott ár és a piaci ár közötti különbözet.

Összességében az Alteo árbevétele meghaladta a 36,1 milliárd forintot az idei első negyedévben,

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés