Előfizetői tartalom

Mi folyik a tőzsdéken? Mi lesz a világ legnagyobb vállalataival?

Számos bizonytalansági tényező árnyékolja be idén a részvénypiacokat, többek között az amerikai államcsőd, a pénzügyi rendszer esetleges összeomlása és a bankválságok réme nyomja rá a bélyegét a befektetői hangulatra. Közel sem láthatunk azonban minden szektorban esést ebben a kaotikus környezetben, mondhatni a "legnagyobbakat" nem érte el a vihar, sőt: a romló kilátások és a csökkenő ütemű növekedés ellenére jelentős emelkedést láthattunk a világ legnagyobb cégének árfolyamában, de a Meta Platforms, a Google, a Netflix és az Amazon jegyzése is szárnyalt eddig idén. Elemzésünkben megnézzük, hogy mit érdemes tudni jelenleg ezekről a tech-óriásokról, milyen évük volt eddig, milyenek a kilátások és mit gondolnak róluk az elemzők.

Meta Platforms (Facebook)

Sztori

Az áprilisban közzétett negyedéves gyorsjelentés alapján az első negyedévben a naponta aktív felhasználók száma 5 százalékkal 3 milliárd főre nőtt, a havonta aktívaké pedig 5 százalékkal 3,8 millió főre. A bevétel eközben 3 százalékkal 28,7 milliárd forintra emelkedett, a költségek viszont 10 százalékkal nőttek, ezért az operatív eredmény 15 százalékkal 7,2 milliárd dollárra esett, az adózott eredmény pedig 24 százalékkal 5,7 milliárd dollárra csökkent. Az eredmények a várakozások felett alakultak, ráadásul a menedzsment várakozása is erősebb volt, mint amire az elemzők számítottak. Összességében elmondható tehát, hogy egyre többen használják a Facebookot, az Instagramot és a Meta más alkalmazásait, ami elsősorban azért van, mert a cég egyre aktívabban használja a mesterséges intelligencia alapú ajánlásokat, amivel gyakorlatilag odaköti a netezőket az alkalmazásaihoz. 

Várakozások

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés