Előfizetői tartalom

Külföldre menekítik a pénzüket a magyarok? Itt a fájó igazság

Miközben a kormány négypontos intézkedéscsomaggal küzd a hazai állampapírok iránti kereslet fokozásáért, egy másik, ugyancsak látványos folyamattal szemben tehetetlen a szabályozás: 2022 közepe óta gőzerővel zajlik a hazai forintmegtakarítások külföldi, illetve deviza eszközökbe való átsúlyozása a magyar lakosságnál, egy év alatt mintegy 4 milliárd eurót váltottak át a háztartások. A forint tavalyi gyengülésével magyarázható, de az idei erősödése láttán racionálisnak nem feltétlenül nevezhető jelenséget mutatjuk be nyolc ábránkon.

Svájci számlák, bécsi Erste, burgenlandi Raiffeisen, szlovák bankok. Ezek régi slágerek, de ha lehet, még jobban futnak, mint régen, és a náluk parkoló pénzek is alaposan meghíztak az utóbbi időben - fogalmazott egy sokat látott privátbankár forrásunk, hozzátéve: egész iparág épült a külföldi eurós megtakarításokat kereső magyarokra, részben korábban itthon is sikeres...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés