Előfizetői tartalom

Faramuci helyzet: többet hoznak a bónusz állampapírok, mint az inflációkövető prémium állampapírok

Míg korábban 16% körüli kamatokkal is csábított az új Bónusz Magyar Állampapír, pár hónap leforgása alatt ez 12% környékére csökkent, és nagyon úgy néz ki, lesz ez még lejjebb is. Mindeközben vannak olyan BMÁP konstrukciók a piacon, amelyek bőven 17% felett hoznak, tehát többet, mint bármelyik Prémium Magyar Állampapír. Mutatjuk, miért.

Csökkennek a DKJ-hozamok

Az elmúlt 1-2 hónapban egyre szembetűnőbb a rövid oldali állampapír-hozamok csökkenése, a Diszkont Kincstárjegyek a korábbi 13-14%-os szintről mostanra 10% alá estek vissza.

Ehhez egyértelműen köze van annak a kormányzati bejelentésnek, amely előírja július 1-től bizonyos befektetési alapok esetében a likvid eszközök egy meghatározott hányadának DKJ-ban való tartását, ami nagyobb intézményi keresletként csapódik le a DKJ-piacon. Mindemellett az MNB is folyamatosan vágja le az egynapos betéti ráta szintjét, ami szintén hatással van a rövid oldali hozamokra.

Augusztus közepére az a helyzet állt elő, hogy a 3, 6 és 12 hónapos DKJ-k referenciahozama is rendre 10% alá süllyedt, ilyen hozamszinteket legutóbb egy éve láthattunk a hozamgörbe rövid végén.

A cikk tartalmából:

  • Az utóbbi időben egyre csak csökkennek a DKJ-hozamok, mostanra minden lejáratok 10% alatt van a referenciahozam.
  • Rossz hír ez új bónusz állampapírba fektetőknek, és mégis, van olyan BMÁP, ami 17% felett forog.
  • Sőt, több BMÁP-konstrukció is jelenleg többet hoz, mint bármelyik inflációkövető állampapír. De mégis hogyan?
  • Jövőre ismét a PMÁP lesz nyeregben, de aztán ismét előtérbe kerülhet a bónusz állampapír.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés