Előfizetői tartalom

Bejött a kormány húzása: súlyos százmilliárdok mozdultak meg pár hét leforgása alatt az állampapírpiacon

Érdekes folyamatok zajlanak a lakossági megtakarítások piacán: miközben a szocho előtti hónapban rekord összegek áramlottak ki és be egyes megtakarítási termékekbe, júliusban olyannyira lecsendesült a piac, mintha nem lett volna földindulás egy hónappal korábban. A bankbetétekből továbbra is áramlik ki pénz, de korántsem olyan mértékben, ahogyan azt előzetesen várni lehetett. Mindeközben van egy szektor, ahol úgy tűnik, bejöttek a kormány számításai, a befektetési alapok állampapír-állománya ugyanis jelentősen megugrott. A megtakarítási piac jövőjével foglalkozunk szeptember 20-án, a Portfolio Future of Finance konferenciáján. Ne maradj le róla!

A megtakarítási piac jövőjével foglalkozunk szeptember 20-án, a Portfolio Future of Finance konferenciáján. Ne maradj le róla!

Mintha mi sem történt volna

Miközben múlt hónapban még arról írtunk, hogy a szocho júliusi bevezetése több szempontból is rekordokat hozott a háztartások megtakarításaiban a bevezetést megelőző hónapban, júliusban úgy tűnik, minden szépen visszaállt a régi kerékvágásba.

Júniusban a bankbetétekből 278 milliárd forint áramlott ki, miközben a nagy megtakarítási hajrá nyertesei pedig egyértelműen a befektetési alapok voltak, 326 milliárd forintnyi friss megtakarítás bevonzásával. A befektetési alapok után a második legnépszerűbb értékpapír kategória a lakosság körében az állampapíroké volt júniusban, ide 281 milliárdnyi friss tőke érkezett.

Mindezek után júliusban jócskán lecsendesült a lakossági megtakarítások piaca:

A cikk tartalmából:

  • Miközben a bankbetétekből korántsem áramlott ki annyi pénz a szocho miatt, ahogyan azt várni lehetett, van egy másik terület, ahol bejöttek a kormány számításai.
  • A befektetési alapok állampapír-állománya júniusban és júliusban jelentőset ugrott, de a bankok még nem léptek.
  • A lakossági megtakarításoknál vannak más érdekességek is: úgy tűnik, kezd átalakulni az állampapír-szerkezet.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés