Portfolio signature

Megvan, mennyi lehet jövőre a Prémium Magyar Állampapír kamata!

Tegnap tette közzé friss inflációs jelentését az MNB, amelyben a jegybank az idei és a jövő évi inflációs várakozását is megemelte. Ha igaza lesz az MNB-nek, emelkedhet a PMÁP-pal elérhető kamat is. Megnéztük, mennyit hozhat jövőre a papír, és hogyan jön ki sok esetben 19% feletti hozam. Tippet adunk arra is, hogy idő előtti visszaváltás esetén melyik PMÁP-hoz érdemes hozzányúlni.
Mikor érdemes állampapírt venni, és mikor eladni? Ilyen és ehhez hasonló gyakorlati kérdésekkel és tippekkel jön a november 8-ai Portfolio Investment Day ingyenes rendezvény, érdemes regisztrálni rá!

Itt vannak a friss inflációs számok

Tegnap tette közzé új inflációs előrejelzését az MNB, amelyben az idei évi inflációs előrejelzés középértékét 0,4%-ponttal 17,9%-ra, a jövő évit pedig 0,5%-ponttal 5%-ra emelte a jegybank.

mnb infl 1
Forrás: MNB, Portfolio

Ha igaza lesz az MNB-nek és magasabb lesz az infláció, akkor az inflációkövető állampapírokkal is magasabb hozamot lehet majd elérni, legalábbis, ami az idei és a jövő évi inflációt illeti.

A Prémium Magyar Állampapír kamatbázisát az éves átlagos infláció adja, a jelenleg elérhető egyetlen PMÁP, a 2033/I a tavalyi 14,5%-os átlagos inflációra ad 0,25%-os kamatprémiumot, így a papír jelenleg 14,75%-ot kamatozik. Ennek a 14,75%-nak az időarányos kamatát (6,91%-ot) a papír jövő januárban fizeti ki, tehát az MNB által becsült magasabb idei inflációt a PMÁP majd 2025-ben fizeti ki a befektetőknek.

A cikk tartalmából:

  • Az MNB friss előrejelzése szeint 17,9% lehet idén az átlagos infláció, ami azt jelenti, hogy emelkedik a PMÁP-pal elérhető kamat is.
  • Lesznek a mostani prémium állampapírnál jobban fizető sorozatok is, bőven 19% feletti kamattal.
  • Ha valakinek idő előtt kellene a pénz, adunk két tippet, mit érdemes megfontolni a visszaváltásnál.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés