Előfizetői tartalom

Ez lenne a kormány „csodafegyvere" a benzináraknál?

2024. január elejétől egy európai uniós szabály miatt jelentősen megemeli a hazai üzemanyagok jövedéki adóját a kormány, ezzel az a cél, hogy megússzuk a már évek óta levegőben lógó kötelezettségszegési eljárást. Többek között a forint gyengülésének következtében valóban sokáig az uniós szintnél alacsonyabb volt hazánkban ez az adónem, a júniusban bejelentett emeléssel azonban jócskán túlbiztosította magát a kormány, a 2024-re meghatározott adómérték ugyanis egészen a 420 forintos euróárfolyamig elegendő. Június óta viszont alaposan megváltozott a széljárás az üzemanyagpiacon, számos nemzetközi és magyarspecifikus tényező miatt valósággal az egekbe szöktek az üzemanyagárak Magyarországon, az infláció letörését megcélzó kormányt pedig, érthető módon, most nagyon élénken foglalkoztatja az üzemanyagpiac helyzete. Ezt a két tényezőt összerakva elképzelhetőnek tartjuk, hogy változtatni fognak a jövedéki adó nyár elején bejelentett mértékén − de pontosan mit jelent ez, hogyan alakulhat a benzinár januártól? Megéri majd a román kutakra járni tankolni? Ezeknek a kérdéseknek járunk most utána.

Jön az adóemelés

Ahogy arról még júniusban beszámoltunk, a kormány egy európai uniós szabályra hivatkozva 2024 január elejétől jelentősen megemeli a hazai üzemanyagok jövedéki adóját - az indoklás szerint Magyarország már évek óta kockáztatta a kötelezettségszegési eljárást azzal, hogy az uniós szintnél alacsonyabban határozta meg a jövedéki adó szintjét.

Hogyan alakulhatott ki ilyen helyzet? Az uniós minimumkövetelmények értelmében

  • a benzin esetében 0,359 euró,
  • a gázolajnál 0,33 euró literenként a vonatkozó adó mértéke,

a nem euróval fizető uniós tagországok esetében pedig ehhez a szinthez kell korrigálni az adott devizában kifejezett jövedéki adót. Ebből logikusan következik, hogy ha az adott ország pénze gyengül az euróval szemben, akkor az euróban számolt adóteher alá csökkenhet a (például) forintban jegyzett jövedéki adó.

Miről szól még ez a cikk?

  • Január elejétől jelentősen megemeli a hazai üzemanyagok jövedéki adóját a kormány.
  • A júniusi bejelentés óta sok minden megváltozott, valósággal az egekbe szökött a benzinár Magyarországon.
  • Van tér az adóemelés csökkentésére? Ha igen, mekkora?
  • Mennyire lesz drága a magyar benzin 2024 januárjától?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés