Előfizetői tartalom

Ilyen még nem volt: több állampapírt tartanak a magyarok, mint bankbetétet

Árgyelán Ágnes
Augusztusban történt először olyan, hogy több megtakarítást tartott a magyar lakosság állampapírokban, mint bankbetétekben. Voltak más mérföldkövek is: miközben a kötvényalapokban kezelt lakossági vagyon átlépte a 3000 milliárd forintot, a DKJ-kereslet láthatóan visszaesett. A befektetési alapok állampapír-állománya pedig folyamatosan nő a kötelező állampapír-tartás miatt, mostanra a magyar államadósság 4,5%-át birtokolják. A magyar megtakarítások sajátosságairól, illetve a befektetési lehetőségekről lesz szó a Portfolio november 8-ai ingyenes, Portfolio Investment Day rendezvényén, részletek itt.

Fordulat az állampapíroknál és a bankbetéteknél

Az MNB friss értékpapír statisztikái szerint augusztussal bezárólag már több mint 1800 milliárddal nőtt idén a lakosság kezében lévő állampapírok állománya, amely így augusztus végére megközelítette a 12 ezermilliárd forintot.

Szinte fej-fej mellett haladnak az állampapírok mellett a befektetési alapok is, utóbbi kategóriába augusztusig 1774 milliárddal nőtt az állomány, amellyel meghaladta a 7700 milliárd forintot.

A lista másik végén a bankbetétek állnak, ezekben augusztusig 1124 milliárddal csökkent a megtakarítás, így pedig előállt az a helyzet, hogy

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái