Előfizetői tartalom

Eltűntek a magas hozamok, ez nagyon fog fájni az egyik legnépszerűbb lakossági állampapírnak

Árgyelán Ágnes
Eltűntek a tavasszal látott 14-15%-os hozamszintek a diszkont kincstárjegyek (DKJ) piacáról, ami nemcsak a magyar lakosság megtakarítási szerkezetét, hanem az államadósság-finanszírozást is érintheti: az utóbbi hónapokban láthatóan csökken a háztartások DKJ-kereslete, az alacsonyabb hozamok pedig a bónusz állampapír vásárlására is negatív hatással lehetnek, ugyanis az eddigi csaknem 12% után várhatóan 9% alatti kamatot fizet az előttünk álló három hónapban. Mindez jelentősebb megtakarításokat mozdíthat meg a jövőre már 18% feletti kamatokat fizető prémium állampapír felé, ami állományi szinten nem feltétlenül jelent kiesést az adósságfinanszírozásban, a kamatkiadásokat tekintve viszont nagyon fájó lehet az államkasszának.

Kíváncsi vagy, érdemes-e még állampapírt venni, és az állampapírokon túl milyen befektetési lehetőségek vannak? Akkor gyere el Te is a Portfolio november 8-ai ingyenes, Portfolio Investment Day rendezvényére!

Eltűntek a 14-15%-os DKJ-hozamok

Sok minden vezetett odáig, hogy a tavasszal még 14% felett lévő Diszkont Kincstárjegy-hozamok őszre már 8% környékére apadjanak, de tény: mára eltűntek ezek a vonzó hozamok és ez nagy érvágás a lakossági befektetők egy részének is. Kellett ehhez egyrészt az MNB kamatcsökkentési politikája, az infláció és a kamatkörnyezet mérséklődése, és számos egyéb piaci mozgatórugó is.  

A külső hatások és az MNB kamatpolitikája mellett sok olyan intézkedés született idén, amely az állampapírpiac felé terelte a lakossági és intézményi forgalmat, ennek pedig az egyik nagy nyertese a DKJ-piac volt.

Ahogy az alábbi ábrán is látszik, márciusban kiugró keresletet mutattak az intézményi szereplők gyakorlatilag minden lejáratú DKJ iránt, ebben pedig nagy szerepe lehetett annak, hogy a kormány kvázi megtiltotta, hogy a hazai intézményi befektetők (a bankokat leszámítva) és a 20 milliónál nagyobb vagyonnal rendelkező lakossági ügyfelek MNB diszkontkötvényt vásárolhassanak a bankok közbeiktatásával (az instrumentum akkor 18%-os kamattal ketyegett). Ennek a likvid és jó hozamot biztosító befektetésnek az „eltűnése” a kereslet egy részét láthatóan a DKJ-piac felé terelte. Májusban és júniusban is látni kiugróbb keresleti adatokat, amely vélhetően azzal függ össze, hogy egy május végi bejelentés értelmében a befektetési alapkategóriák egy részének kvázi kötelező állampapírtartást írt elő a kormány.

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

2 223 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái