Előfizetői tartalom

Mérséklődnek az energiapiaci lehetőségek - Hogyan teljesített az Alteo?

Közzétette harmadik negyedéves gyorsjelentését az Alteo: bár a vállalat bevétele és profitja is csökkent éves alapon, az első három negyedév tekintetében azonban így is kimondottan magas eredményekről számolt be a társaság, pedig a vonatkozó prezentáció megfogalmazása szerint fokozatosan mérséklődnek az energiapiaci lehetőségek. 2023 energiapiacára továbbra is a konszolidálódó árak voltak jellemzőek, melyek azonban még mindig szignifikánsan meghaladják a 2021 végén kezdődő áremelkedés előtti szinteket. Az esetlegesen magasabban stabilizálódó energiaárak pozitívan befolyásolják az Alteo hosszú távú stratégiáját is.

Kijöttek a legfrissebb számok

Idén eddig elsősorban a megnövekedett energiapiaci árkörnyezetben fixált villamosenergia és távhőárak miatt emelkedett a vállalat árbevétele, ezt kiegészíti a 2022 októberétől konszolidált FE-GROUP INVEST és mérsékli a kiskereskedelmi szegmens struktúrából adódó árbevétel csökkenése, olvasható a vonatkozó prezentációban.

Az árbevétel alakulását valamelyest mérsékelték a különféle működési költségek

  • Anyagjellegű ráfordítás: a megnövekedett energiapiaci árak itt is éreztetik hatásukat, ugyanakkor a Hő- és villamosenergia-termelés szegmenshez kapcsolódó gázköltségek az árbevétellel összhangban növekedtek, amit azonban az Energia kiskereskedelem ráfordítás csökkenésének hatása részben ellensúlyozott.
  • Értékcsökkenés: az értékcsökkenési leírás az összehasonlító időszakkal azonos szintű volt. 2023.06.30-án az Alteo tulajdonában lévő egyik gázmotor jelentősen roncsolódott, a kár felmérése még folyamatban van, az óvatosság elvét követve teljes értékvesztéssel került elszámolásra, olvasható a prezentációban. Jelentős eredmény kiesést várhatóan nem okoz a meghibásodás.
  • Egyéb bevételek és ráfordítások: az egyéb ráfordítások jelentősen növekedtek a CO2 kvóta világpiaci árának emelkedésével és a Kiskereskedelmi szegmensen elszámolásra kerülő Energiahatékonysági Kötelezettségi Rendszer (EKR) bevezetéséből adódó kötelezettséggel. Itt kerül kimutatásra az extraprofit adó is, az MTM üzletág költségei, valamint a METÁR rendszerben termelő megújulóknak biztosított támogatott ár és a piaci ár közötti különbözet.

Összességében az Alteo árbevétele 18 milliárd forinton alakult az idei harmadik negyedévben,

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés