malacpersely
Befektetés

Megúsztuk a magyar megtakarítási válságot, ömlik a lakosság pénze két nagy befektetésbe

Palkó István
Derekasan rácáfolt a magyar megtakarítási piac a várakozásokra: a lakosság megtakarítási rátája csaknem duplája annak, amire az MNB 2022 őszén számított, és sokkal nagyobb a megtakarítások beáramlása a szolgáltatókhoz, mint tavaly. Jó hír az is, hogy a megtakarítások nagyobb ütemben gyarapodnak az inflációnál (részben a pozitív reálhozamok megjelenése miatt), így most már második negyedéve emelkedett a lakosság pénzügyi reálvagyona. A jegybank ma közzétett statisztikái az egyes megtakarítások teljesítményéről is tartalmaznak egészen új információkat, de egy valami nem új: az állampapírok és a befektetési alapok mindent visznek.

Közzétette harmadik negyedéves „előzetes pénzügyi számlák” statisztikáit az MNB, ezekből derült ki, hogy a GDP-arányos államadósság még mindig 75%-on áll, de az is, hogy

a háztartások bruttó pénzügyi eszközeinek az állománya 93 ezer milliárd forintra hízott szeptember végére, ami 9,1%-os növekedést jelent 2022 vége óta.

Szokás szerint különválogattuk azokat a pénzügyi eszközöket, amelyeket lakossági megtakarításnak tekinthetünk (így például nincsenek benne a nagy arányt képviselő céges részesedések). Ezek állománya 49 ezer milliárd forint szeptember végén, és csak idén 9,4%-kal bővült. Ez meglepően jó adat, hiszen nagyjából megfelel a 2019-2021 környékén látott első három negyedéves növekedésnek. Tavaly egész évben volt alig fele ennek a megtakarítások nominális bővülése. Ha korrigáljuk az inflációval a számokat, akkor

a tavalyi 15,3%-os visszaesés után idén már 3,2%-os növekedést látunk a lakossági megtakarítások reálértékében.

Ez részben a pozitív reálhozamok megjelenésének köszönhető, a jelenségről részletesen itt írtunk:

A megtakarítások piaca összességében sokkal jobban teljesít, mint tavaly ősszel sejteni lehetett. Sokkal kevésbé simították ki a háztartások a fogyasztásukat a megtakarításaik felélésével vagy gyengébb megképzésével, mint azt előzetesen sokan várták. Az MNB tavaly szeptember Inflációs jelentésében például 85,8%-os fogyasztási és 5,5%-os megtakarítási rátát jelzett előre az idei évre, ehhez képest idén szeptemberben már 83,9%-on, illetve 9,9%-on áll a becslés, a fogyasztás tehát gyengébben, a megtakarítási piac erősebben teljesít a vártnál. (A várakozáshoz képest a lakossági beruházásoknál ment végbe a legnagyobb alkalmazkodás).

A 9,9%-OS IDEI MEGTAKARÍTÁSI RÁTA A TAVALYI MÉLYPONT UTÁN KIFEJEZETTEN KEDVEZŐNEK SZÁMÍT AZ ELMÚLT ÉVTIZEDRE VISSZATEKINTVE.

Az arányszám azt mutatja, hogy rendelkezésre álló (vagyis pl. adókkal csökkentett) jövedelmük hány százalékát takarítják meg átlagosan a háztartások.

Ha lehet, még érdekesebb a megtakarítások szerkezetének a megváltozása, ami az elmúlt két év hozam- és kamatkörnyezetében bekövetkezett változások eredménye. Az infláció felerősítette a háztartási hozamvadászatot, bár még mindig túlzottnak tűnik a 0%-os kamatozású folyószámlabetétekben és készpénzben parkoltatott megtakarítások összege, így

az állampapír után még mindig a folyószámlabetét a második legfontosabb megtakarítási forma, a harmadik helyen álló befektetési alapok után pedig a készpénz következik a negyedik helyen.

Az idei évben csaknem 1000 milliárd forint áramlott ki a két kamat nélküli megtakarítási formából, miközben állampapírokban és befektetési alapokban majdnem 3500 milliárd forintnyi friss tőke kötött ki az első három negyedévben.

Abszolút összegben az állampapír (+1885 milliárd forint) az idei év eddigi nyertese a befektetési alapokkal (+1631 milliárd forint) szemben, önmagukhoz képest viszont a befektetési alapok (+32%) jobban teljesítettek az állampapíroknál (+19%).

Az állampapírok javára billenti a mérleget a PMÁP stabilan kétszámjegyű hozama (jelenleg 14,75%-os, jövő januártól várhatóan 18% feletti kamattal érhető el) és az, hogy az állampapírok július 1-jét követően is szocho-mentesek maradtak. A befektetési alapokba ezzel szemben aktívan terelik át egyes bankok az ügyfeleiket a betétek felől, hiszen ott jobban hasznosul mind a forgalmazó bankok és befektetési alapkezelőik, mind a befektetők számára az ügyfél pénze. Összességében így

100 megtakarított lakossági forintból 62 forint került állampapírba és 53 befektetési alapba, a többi megtakarítás összesített egyenlege pedig masszívan negatív volt.

Igaz ez a tőzsdei részvényekre is, amelyekből 50 milliárd forinttal többet vettek ki idén a háztartások, mint amennyit befektettek ezekbe. A pozitív oldalt képviselik viszont az életbiztosítások és a nyugdíjpénztári megtakarítások, amelyekbe egyenként 62, illetve 86 milliárd forintnyi friss pénz áramlott idén. Mivel tavaly az év egészét 81-81 milliárdos tranzakciós egyenleggel zárták, ezért

az életbiztosítások nagyjából a tavalyi évet ismételhetik meg idén, míg a nyugdíjpénztárak egyértelműen jobb évet zárhatnak a 2022-esnél.

Negyedéves bontásban a harmadik negyedév nem volt kifejezetten erős a megtakarítóknál, de máskor sem szokott az lenni. Ugyanakkor a tavalyi június-szeptemberi időszak tavalyi nagy bezuhanása idén nem ismétlődött meg (köszönhetően vélhetően az energiaválság enyhülésének is), ami jócskán hozzájárulhat ahhoz, hogy

az idei évet viszonylag kedvezően zárják a hazai megtakarítási piac szereplői, sikerült elkerülni a megtakarítási válságot.

Címlapkép forrása: Getty Images

Találd meg a neked való befektetési alapot!
budapest-kelebia
tőzsde
zelenszkij-orban
gyemant-oroszorszag-ekszer-szankcio
nav nemzeti ado- es vamhivatal
grönland
Tanfolyam
22+1 órás komplex tanfolyam, ahol a tőzsdei kereskedés és befektetés alapjait sajátíthatod el.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2024. március 19.
Agrárium 2024
2024. március 7.
Property Warm Up 2024
2024. március 20.
Portfolio-MAGE Járműipar 2024
2024. április 11.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
bét