Előfizetői tartalom

Megúsztuk a magyar megtakarítási válságot, ömlik a lakosság pénze két nagy befektetésbe

Derekasan rácáfolt a magyar megtakarítási piac a várakozásokra: a lakosság megtakarítási rátája csaknem duplája annak, amire az MNB 2022 őszén számított, és sokkal nagyobb a megtakarítások beáramlása a szolgáltatókhoz, mint tavaly. Jó hír az is, hogy a megtakarítások nagyobb ütemben gyarapodnak az inflációnál (részben a pozitív reálhozamok megjelenése miatt), így most már második negyedéve emelkedett a lakosság pénzügyi reálvagyona. A jegybank ma közzétett statisztikái az egyes megtakarítások teljesítményéről is tartalmaznak egészen új információkat, de egy valami nem új: az állampapírok és a befektetési alapok mindent visznek.

Közzétette harmadik negyedéves „előzetes pénzügyi számlák” statisztikáit az MNB, ezekből derült ki, hogy a GDP-arányos államadósság még mindig 75%-on áll, de az is, hogy a háztartások bruttó pénzügyi eszközeinek az állománya 93 ezer milliárd forintra hízott szeptember végére, ami 9,1%-os növekedést jelent 2022 vége óta. Szokás szerint különválogattuk azokat...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés