Előfizetői tartalom

Kiderült, mennyibe kerül a magyarok egyik kedvenc befektetése – Érdekes helyzet állt elő

A magyarok egyik legkeresettebb megtakarítási termékét érintő adatsor jött ki a napokban. Az MNB adataiból kiderül: szektorszinten valamelyest nőtt a befektetési alapok súlyozatlan átlagos költségterhelése tavaly, de a számok mögé nézve láthatjuk, hogy volt hatása a felügyelet sikerdíjakra vonatkozó ajánlásának. A friss adatok szerint azok a befektetők fizetnek a legtöbbet, akik ingatlanalapot vesznek, a legolcsóbbak pedig nem meglepő módon a kötvény- és pénzpiaci alapok.

1,5% körüli díjért dolgoznak az alapkezelők

A 2021-es 1,55%-ról 1,65%-ra nőtt 2022-ben a befektetési alapok átlagos, súlyozatlan költségterhelése az MNB oldalán található friss információk szerint. Az elmúlt években azt lehet tehát megfigyelni, hogy a befektetési alapok költségterhelése nagyjából e körül az 1,5% körül ingadozik. Érdekes az is, hogy bár 2022-től minden érintett alapnak meg kell felelnie az MNB sikerdíjakra vonatkozó ajánlásának, iparági szinten nem csökkentek a költségek.

Mit mutat a teljes költséghányados (TER)?

Hogy összességében mekkora költséggel is működik egy alap, azt a teljes költséghányados, vagyis a TER (Total Expense Ratio) mutatja meg, amely az alap összes korrigált költségének és a súlyozott átlagos nettó eszközértékének hányadosából adódik. Ennek segítségével összehasonlíthatjuk az egyes alapok költségszintjét. A korrigálás ez esetben annyit jelent, hogy az összes költségből kivonják

- az értékpapír tranzakciók díját,
- a bankköltségeket,
- a teljesítményarányos sikerdíjat, illetve
- az ingatlanalapok bizonyos költségeit,

tehát mindazokat a költségeket, amelyek az értékpapírok kereskedésével függnek össze.

Továbbra is az ingatlanalapok a legdrágábbak

Mivel a súlyozatlan átlagnál a vagyonnal súlyozott TER érték sokkal pontosabb képet ad a hazai alapok költségterheléséről, ezért a továbbiakban ez alapján elemezzük az adatokat. Az alaptípusok szerinti rangsorból kitűnik, hogy

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés