Előfizetői tartalom

Alacsony benzinár és gazdasági növekedés jön, vagy megugrik az infláció és tömegesen tesszük le az autót?

Az elmúlt hónapokban egyre alacsonyabb árakkal találkozhattunk a magyar benzinkutakon, ez elsősorban a csökkenő olajáraknak volt köszönhető. Az év végéhez közeledve adódik a kérdés, hogy vajon a kedvező tendencia 2024-ben is kitarthat, vagy ismét visszatérnek a 600 forint feletti literenkénti árak a benzin és a dízel esetében? Ráadásul nem csak a pénztárcánk miatt fontos kérdés, hogy hogyan alakul az olaj világpiaci ára: az egyik legnagyobb hitelminősítő kutatása szerint egy magas árkörnyezet akár a globális gazdasági növekedési kilátásokra is jelentős hatással lehet.

Miért fontos az olajár?

Talán senkinek sem mondunk újdonságot azzal, hogy a hazai üzemanyagáraknak az egyik legfontosabb alakítója az olajár: a Brent mostanában látott esésével párhuzamosan pedig a magyar benzinkutakon is egyre alacsonyabb jegyzésekkel találkozhatunk, nemrég a gázolaj esetében is a lélektanilag fontos 600 forint alá csökkent a literenkénti ár.

Bár a január eleji jövedéki adóemelésnek köszönhetően lesz egy éles törés az alapvetően csökkenő tendenciában, azonban az országspecifikus tényezőkön kívül (pl. forint teljesítménye) 2024-ben is az olajárak lesznek a legmeghatározóbb alakítói a hazai üzemanyagáraknak.

holtank

Jelenleg mi alakítja az olajárakat?

Jelenleg az a narratíva az uralkodó az olajpiacon, hogy elsősorban a kínai gazdasági növekedés-problémák miatt csökkenhet a globális kereslet a fosszilis energiahordozó iránt, illetve ha ehhez még hozzátesszük, hogy rekordszintek közelében vannak az amerikai olajkészletek, akkor

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés