Előfizetői tartalom

Itt az új állampapír: jobb, mint a PMÁP? Kiszámoltuk!

Új lakossági állampapírt dobott a piacra az ÁKK, a jövő hétfőtől vásárolható Fix Magyar Állampapír 7%-os éves hozamot ad, a konstrukcióval lényegében az inflációs- és kamatvárakozásokra lehet játszani. Az már most kijelenthető: annak, aki az infláció elleni küzdelem sikerében hisz, a FixMÁP, annak pedig, aki az infláció elleni harc kudarcát várja, a PMÁP lehet a jobb választás a következő 3 évre. Mutatjuk, miért és hány forint a tét.

A MÁP Plusz 2019 júniusi megjelenése, azaz közel 5 éve nem volt arra példa, hogy új forintos lakossági állampapír jelenjen meg. Egészen mostanáig: a napokban jelentette be az ÁKK, hogy január 8-tól elérhető a 3 éves futamidejű, a 7%-os éves hozamot negyedévente kifizető állampapír, a FixMÁP.

Az elmúlt 2 évben alacsonynak számított volna ez a 7%, azonban a csökkenő inflációs- és hozamkörnyezetben vonzó befektetés lehet a következő 3 évre kínált kamat, így megnéztük, hogy milyen feltételek mellett éri meg megvenni a FixMÁP-ot, vagy érdemes-e továbbra is a Prémium Magyar Állampapírt választani.

Érdekes eredményekre jutottunk.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • A csökkenő inflációs- és hozamkörnyezetben vonzó befektetés lehet a következő 3 évre a FixMÁP 7%-os kamata.
  • A FixMÁP-pal egyszerre tudunk a kamat- és inflációs várakozásokra is játszani, ha a PMÁP-pal vetjük össze.
  • A következő időszakban mindkét állampapír jövőbeni sorozatainál romolhatnak a feltételek, így egy mostani befektetési döntésnek nagyobb a tétje.
  • Kiszámoltuk, mikor melyik papír éri meg jobban.
  • Mi a helyzet az új, 5 éves BMÁP-pal?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés