Előfizetői tartalom

Véget ért a PMÁP egyeduralma, melyik most a legjobb állampapír?

Miután a PMÁP elérhető kamata az első évre 7,9%-ra csökkent, a Bónusz Magyar Állampapír új kamatfordulójával hosszú idő után most először áll fent az a helyzet, hogy egyik lakossági állampapír sem ad 9% feletti hozamot (ha a Babakötvénytől speciális volta miatt eltekintünk). Ahogy csökken a kamat- és inflációs környezet, úgy csökken a lakossági állampapírok kamata, ami azt is jelenti, hogy egy teljesen új korszak köszönt be a magyar megtakarítók számára. De melyik állampapír most a legjobb választás, ha csak pár hónapra, vagy 1, 3, 5 éves időtávon fektetnénk be? Mostani cikkünkben ezt járjuk körbe.

Nincs más hátra, mint lefelé?

Míg tavaly tavaszig egy folyamatosan emelkedő hozam- és inflációs környezetben voltunk, azóta látványosan elkezdtek csökkenni a hozamok, az infláció lejjebb jött, és november óta az MNB is elkezdte csökkenteni az alapkamatot.

Mindezek eredményeképp nem meglepő, hogy az állampapírhozamok is elkezdték lekövetni ezt a csökkenő trendet, elég csak a prémium állampapír, az egyéves állampapír vagy Kincstári Takarékjegy folyamatosan csökkenő kamatára gondolni. Nem véletlen, hogy az új PMÁP-sorozatokat fix kamatozásúvá tette az első bő egy évben az állam, hogy ne kelljen követnie ezek kamatfizetésében a tavalyi rekordmagas inflációt.

Nem maradt ki a kamatcsökkenési trendből a Bónusz Magyar Állampapír sem.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Hosszú idő után először van az, hogy már nincs 9% feletti kamatot kínáló lakossági állampapír.
  • Rövid távon két állampapír is jó választás lehet, hosszabb távon viszont egyértelműnek tűnik a győztes.
  • Nagyon úgy tűnik, hogy véget ért a PMÁP uralma.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés