Beszakadt a bitcoin, most indulhat csak a lavina

Portfolio
A bitcoin 16 százalékot esett az előző heti, történelmi csúcshoz képest, mivel az a befektetői roham az új spot ETF-ekbe kifújt és komoly tőkekiáramlás indult a legnagyobb alapoknál. Elemzők szerint pont a bitcoin természete miatt folytatódhat a leértékelődés.

A legnagyobb kriptovaluta, amely csütörtökön elérte a 73 800 dolláros árfolyamot, szerdán 60 760 dollárra esett vissza, és csak onnan korrigált vissza 64 000 dollárra az esti órákra.

A visszaesés oka, hogy az utóbbi két napban a 11 új tőzsdén jegyzett bitcoin-alapból majdnem 500 millió dollár folyt ki, a CoinShares, egy vagyonkezelő csoport adatai szerint. A legnagyobb tőkekiáramlás a Grayscale-nél a legnagyobb bitcoin ETF-nél következett be. Innen ezen a héten már több mint 1 milliárd dollár folyt ki – írja a Financial Times.

Hatalmas váltás ez azután, hogy miután januárban az amerikai tőzsdefelügyelet engedélyezte a spot bitcoin ETF-k tőzsdei kereskedését, hatalmas vagyonok indultak meg az alapokba. Például a BlackRock bitcoin ETF-je a leggyorsabban növekvő alap lett a történelemben, elérte a 10 milliárd dolláros határt.

„Az a tény, hogy vannak szabályozott entitások, amelyek bitcoin-befektetési lehetőségeket biztosítanak, valami, ami megadja a befektetőknek a bizalmat, de nem változtatja meg a bitcoin alapvető természetét” – mondta Laith Khalaf, az AJ Bell londoni befektetési elemzőjének vezetője a Financial Timesnak. Szerinte az esést az okozza, nincsenek olyan fundamentális elemek, amelyek a bitcoin árát meghatározzák, emiatt érzékenyebb más eszközöknél a nagy ingadozásokra. Szerinte így folytatódhat az ETF-kből a tőkekiáramlás, ami tovább gyengítheti a bitcoin árfolyamát.

Címlapkép forrása: Shutterstock

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF