Portfolio signature

Idén vehetünk ki pénzt először a legmagasabb kamatozású állampapírból – Érdemes most kiszállni?

Sokak számára furcsa lehet, de igaz: idén lehet először pénzt kivenni a Babakötvényből. Az a több mint 12 ezer fiatal kaphatja vissza a tőkéjét, akik 2006-ban születettként először válnak jogosulttá erre 18. életévük betöltésével. Több mint 4000 fiatal vett fel már idén átlagosan 1,9 millió forintot Babakötvényből, de vajon megérte sietni? Van egy csavar ugyanis a sztoriban, ami miatt az első Babakötvény-sorozat épp jövő decemberben fizetné az eddigi legmagasabb kamatot. Megnéztük, érdemes-e ezt megvárni.

Jönnek az első kifizetések a Babakötvénynél, de mégis hogy?

Idén van először lehetőség arra, hogy kifizetést kérjenek az első Babakötvényből azok, akik betöltik a 18. életévüket.

A Babakötvény első sorozata – a 2032/S – a 2014. január 31. napjáig született gyermek javára vásárolható (2014. február 1-je után született gyermek Start-értékpapírszámláján automatikusan a születési évének megfelelő Babakötvényben történik meg a befizetések befektetése), vagyis aki 2006-ban született, és a szülei legalább 3 éve megnyitották a számlát, akár már idén felveheti a Babakötvényben kamatozó megtakarítását, bár a kötvény csak 2032-ben fog lejárni, így addig akár 30-as éveikig is megtarthatnák.

A Babakötvényt 2006-ban indult el először, de egészen 2012-ig csak a bankoknál vezetett Start-számlán lehetett a gyermekek számára megtakarítani. Végül 2013 októberében jelentették be a Start-számlához illeszkedő, inflációkövető, ezáltal reálhozamot biztosító Babakötvényt, az első sorozat kizárólag azok számára lett így megvásárolható, akiknek gyermeke 2014. január 31. napjáig született. Fontos kitétel, hogy akik még a korábbi szabályozás alapján a pénzintézeteknél nyitottak Start-számlát, azok a saját számlájukra nem vásárolhatnak ebből a termékből. Erre csak akkor kerülhet sor, ha a Magyar Államkincstárhoz viszik át a számlájukat. 2012 októbere óta egyébként már csak az Államkincstárnál lehet Start-számlát nyitni.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Idén fizetnek először a Babakötvények, 4000 fiatal már kikérte a pénzét - De megérte siteni?
  • A 2032-ben lejáró Babakötvény jövő decemberben fizet 20,6%-ot, aki még vár, több százezer forinttal több pénz ütheti a markát.
  • Két dolgot érdemes mérlgelni a döntés előtt.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés