Portfolio signature

Mi történik? Lejöttek erről a befektetésről a magyarok, pedig a lakossági állampapírokat is lekörözte

Miközben a részvénypiacok szekere idén is jól megy, az általánosságban emelkedő kötvénypiaci hozamok nem segítenek a hazai kötvényalapoknak. Az erős ellenszél ellenére vannak olyan kötvény- és pénzpiaci alapok, amelyeknek féléves teljesítménye veri az ugyanezen időtávon lakossági állampapírokkal elérhető kamatokat. Az viszont kijelenthető: az idei év slágerei minden bizonnyal nem a kötvényalapok lesznek, amit a visszaeső hozamok és kereslet mellett az alapkezelők értékesítési súlypontjának áthelyezése is magyarázhat.
A befektetési alapok és a megtakarítási piac helyzetével is foglalkozunk a Portfolio szeptember 17-ei Future of Finance 2024 konferenciáján. Jegyek már kaphatóak!

Emelkedtek a kötvénypiaci hozamok

Miközben tavaly az infláció tetőzése, illetve csökkenése, továbbá a beinduló jegybanki kamatcsökkentések mind a hozamszintek csökkenése irányába hatottak, idén fordulat állt be: az év elején emelkedésnek indultak a hozamok, a magyar kötvénypiac is a nemzetközi hangulattal mozgott párhuzamban. Bár az utóbbi egy-két hónapban inkább oldalazó mozgást lehet megfigyelni a hozamgörbe hosszabb végén, tavaly év végéhez képest 60-100 bázispontos hozamemelkedésnél járunk, ami feladja a labdát a hazai kötvényalapok számára. Tavaly nem véletlenül teljesítettek olyan jól a kötvényalapok, hiszen a csökkenő hozamkörnyezet a kötvényárfolyamok emelkedését okozza, ez pedig a kötvényalap hozamára pozitív hatással van, persze ez az alap átlagidejétől is függ. Idén azonban más folyamatok dominálnak, de így is találunk kimagasló hozamokat.

A befektetési alapok éves összefoglalói közül eddig az alábbiak jelentek meg a Portfolio-n:

A fentiek miatt az év első felében a kötvényalapok már visszafogottabb hozamokat mutattak fel, de azért a lista legelején voltak egész szépen teljesítő alapok is. Ami feltűnő, hogy míg tavaly a hosszú kötvények uralták le a mezőnyt, idén eddig inkább a szabad futamidejű kötvények teljesítenek jobban.

Amire választ kaphat cikkünkben:

  • Idén fordulat állt be a magyar kötvénypiacon, és ez kihívás elé állítja a kötvényalapokat.
  • A legjobban teljesítő alapok az első félévben 4-6% között hoztak, ami sok esetben veri az állampapírok kamatát.
  • Összegyűjtöttük, mely alapok voltak idén eddig a sztárok.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés