Deviza

Svájci dominó: itt a következő áldozat?

Spekulációs nyomás nehezedik a dán koronára, amit az eurózóna létrejöttét követően szorosan az euróhoz kötnek. A piac számára az a kérdés, hogy mennyire hasonlít Svájcra Dánia, vagyis hogy elképzelhető-e újra a múlt csütörtökön látott sokkesemény. A kormányzatuk nem győzi hangoztatni, hogy ők teljesen mások, de eddig ezt még nem fogadta el a piac. Tegnap hirtelen kamatot kellett vágniuk emiatt és elképzelhető, hogy az EKB csütörtöki lépése még komolyabb kihívás elé állítja majd őket.
Egy szoros kötődés

A dánok 2000-ben egy népszavazáson vetették el az euró bevezetését, de ennek ellenére mégis igen szorosan összekötötték magukat az eurózóna sorsával és monetáris politikájával. Jelenleg ugyanis az ERM II árfolyamrendszerben vannak benne, ami az euró árfolyamához köti a dán koronát. Az ERM rendszere valójában 2,25 százalékos árfolyamingadozást engedne meg, de a dán jegybank ezt a gyakorlatban 1 százaléknál is alacsonyabban tartotta eddig.

A korona az elmúlt 10 évben 7,41 és 7,48-as szélsőértékeknél sosem került kijjebb az euróval szemben, ami 1 százaléknál is kisebb sávot jelent. Sőt, az árfolyam az elmúlt évek túlnyomó részében konkrétan fél százalék alatti volatilitást mutatott, vagyis nagyon szigorúnak, már-már de facto eurókötésnek nevezhetjük az árfolyamrezsimjüket.

Svájci dominó: itt a következő áldozat?
Nos, empirikusan bizonyított makroökonómiai tény, hogy egy országban nem lehet egyszerre önálló monetáris politika, fix árfolyam és szabad tőkeáramlás. Az "impossible trinity" elnevezésű tétel szerint ebből egyszerre csak kettő valósulhat meg (voltak már országok, akik megpróbáltak ezzel szembemenni, de mind belebuktak). Dániában tehát nincsen független monetáris politika, le kell követniük az Európai Központi Bank lépéseit, ha fenn akarják tartani a fix árfolyamukat.

Eddig ez egészen jól ment, csakhogy a svájci árfolyamküszöb (ami lényegében árfolyamrögzítésbe torkollott a gyakorlatban) eltörlésével felmerül a kérdés, hogy mennyire is tarthatóak ezek a fixált árfolyamok az örökkévalóságig. A történelemtudásunk arra mutat rá, hogy a fix árfolyamok egytől egyig tragikus véget értek: gondoljunk csak az aranystandardra, a dollárkötésre, vagy a font sterling ERM I-ből való kiszakadására, amin Soros György és más spekuláns szereplők meggazdagodtak. Persze mindez nem ilyen egyszerű, ezért ássunk egy kicsit mélyebbre.

Mi most a helyzet?

A jelenlegi helyzetben alapvetően egy kérdésre kell válaszolnunk: mennyire hasonlít Dánia Svájcra? A dán kormányzat szerint lehetetlen párhuzamot húzni közöttük, az ő helyzetük teljesen más, mint az alpesi országé. Erről ugyanakkor a piac úgy tűnik, hogy nincs teljesen meggyőzve és nyugtalan hangokat hallani több helyről is.

A svájci sokk pillanatában a rendkívül nyugodt EURDKK kurzus is hirtelen megmozdult: a korona 7,438-ról 7,433-ig erősödött, ami a korábbi napok mozgásának a sokszorosa. Az euróval szembeni árfolyamuk egyébként tegnap hároméves csúcsra került, vagyis nagyon közel az elmúlt években használt sávjuk erős széléhez.

Svájci dominó: itt a következő áldozat?
A dán jegybank ezért aztán elébe is ment a dolgoknak és tovább vágta a betéti rátáját 15 bázisponttal. Ezzel mínusz 0,2 százalékot "fizet" a nála parkoltatott kereskedelmi banki pénzek után, ami egy olyan lépés, ami általában az adott devizák gyengülésével kell, hogy járjon. A rövid hozamok így tovább süllyedhetnek, sőt ezzel nem mellékesen az EURDKK short-pozíciók felvételének vonzerejét is csökkentik. Könnyű kiolvasni ebből a reakcióból, hogy elébe akart menni a tőkebeáramlás durva fokozódásának, ami feltehetően már el is indult.

De mi történhet?

Bár az erős oldali intervenciót teoretikusa végtelen mértékben tudja a jegybankjuk végrehajtani (koronáért eurót vásárol), annak ettől függetlenül nehézzé válhat a menedzselése most, hogy az euró tovább gyengülhet az EKB hamarosan induló kötvényvásárlási programja miatt. Tovább nőhet a nyomás a devizapiacukon, és az ország vezetésének olyan hosszútávú következményekre kell gondolniuk, mint például a mérlegük felfújódása. Dánia gazdasága szorosan kapcsolódik az eurózónához, így az a tény, hogy a jövőben is teljesen "importálniuk" kell majd az övezeti monetáris politikát nem tűnik súlyos problémának. A gazdaságpolitikusaik egyébként is inkább csatlakozni akartak volna 2000-ben az euróhoz, csak éppen a politikai környezet ennek keresztbe tett.

A mostani folyamatok le fogják tesztelni, hogy tényleg annyira erősen akarnak-e az EKB hajójába kapaszkodni, ami miatt akár újabb kamatvágások is jöhetnek még az országban. A piacon sokan arra számítanak, hogy a január 22-i EKB-bejelentés napján, vagy röviddel azt követően, még tovább vághatják a betéti rátájukat.

Meglátásunk szerint ugyanakkor valószínűtlen, hogy a dánok feladnák az euróhoz való rögzítésüket. Ha ez mégis megtörténne, akkor sem alakulna ki akkora felfordulás a devizapiacon, mint az a svájci frank miatt történt. A dán korona ugyanis sokkal kevésbé fontos deviza a nemzetközi tranzakciókban: a Bank for International Settlements által végzett legátfogóbb felmérés szerint a 2013-as összforgalomnak pusztán a 0,8 százalékát tette ki (a CHF vele szemben 5,3 százalékot).

A konklúziónk tehát az, hogy bár spekulációs nyomás alá kerülhet a korona, el nem fogják engedni az árfolyamot, ha pedig mégis, akkor sem lesz akkora felfordulás a világban, mint múlt csütörtökön. Pánikra semmi ok, de azért legyünk résen csütörtökön.
Az igazi forex!
Üzleteljen közvetlenül a bankközi piacon! Az Alfatrader No Dealing Desk-es kereskedést kínál, ahol megbízásai azonnal teljesülnek, bármilyen piaci körülmény mellett. Az angol befektetési számla kezelését szakképzett magyar ügyfélszolgálat támogatja.
A GDPR-nál is nagyobb kihívás vár a vállalkozásokra - Jön az ePrivacy
kórház állami egészségügy
brexit getty
Népszerű
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Egészségügy másképpen
Amerikai, nyugat-európai kórházi ellátás, havi 7875 Ft-tól
A tőzsdei könyv
Az alapoktól a trendkövető kereskedési stratégiákig kísér a könyv.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Értékesítési vezető

Értékesítési vezető

Szerkesztő - újságíró

Szerkesztő - újságíró

Event Driven Equity Analyst

Event Driven Equity Analyst

Szakmai asszisztens

Szakmai asszisztens

Privát banki tanácsadó

Privát banki tanácsadó
2020. február 27.
Építőipar 2020
2020. március 3.
Agrárium 2020
2020. március 5.
Biztosítás 2020
2020. március 10.
Investment, Wealth and Savings (IWS) 2020
forint191231