Előfizetői tartalom

Tényleg gyengébb forint kell nekünk? Akkor miért nem teszünk érte valamit?

Évek óta tartja magát az a vélekedés a piacon, hogy a Magyar Nemzeti Bank (MNB) gyenge forintot szeretne, ehhez képest a magyar deviza nem igazán tud gyengülni. De tényleg gyengébb forint a jegybank célja? A jelek szerint sokkal inkább a deviza gyengén tartása lenne a cél, vagyis a jelenlegi 310 körüli árfolyammal a jegybank kényelmesen elvan. Ráadásul a gyenge forint nem jelenti azt, hogy 330-340 forintos eurónak kellene jönnie, a magyar deviza már most is gyenge.

Minek nekünk gyenge forint?Egyre több elemző beszél arról, hogy az MNB nem örülne a forint erősödésének, ezért akár tenni is képes, hogy megfékezze a deviza erősödését. Persze a jegybank hivatalosan mindig arról beszél, amikor felvetődik a kérdés, hogy nincs árfolyamcéljuk. A tények azonban nem biztos, hogy ezt támasztják alá: többször láttuk azt, hogy amikor az euró-forint...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés