Előfizetői tartalom

Szakad a forint - Magyarok millióinak fáj azonnal a gyengülés

A forint gyakorlatilag hónapok óta ha lassan is, de megállás nélkül gyengül az euróval szemben, ennek pedig már érzékelhető hatásai lehetnek a magyar gazdaságra. A forint gyengülését általában elsősorban a benzin áremelkedésén érezzük meg, most azonban a külföldre nyaralni készülők és a nemzetközi kereskedőktől interneten vásárló magyarok is azonnal szembesülhetnek a deviza gyengülésének hatásával. Az exportőrök általánosságban örülnek, mert több bevételhez jutnak, akik viszont importálnak, azok könnyen magasabb költségekkel szembesülhetnek. A Portfolio által megkérdezett elemzők szerint az inflációra komoly hatása lehet a napról napra új történelmi mélypontot ütő árfolyamnak, így lassulhat a reálbérek növekedése, a költségvetés és a bankrendszer miatt azonban nem kell aggódnunk. A forint esése végső soron bizonytalanságot is okozhat a gazdasági szereplők körében.

Megdobja az árakat a forint eséseMár most is komoly inflációs hatása lehet a gyengülő árfolyamnak, hiszen ne feledjük, Magyarország kis, nyitott gazdaság, és komoly importra szorul. A gyenge árfolyam az egyébként is dráguló energiaárakra - és Magyarország ugye ebben komoly importra szorul - is rárakódik, tovább erősítve az inflációs hatást- mondja Virovácz Péter, az ING...

Kedves Olvasónk!

Az Ön által keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött.

Cikkarchívum előfizetés

1 854 Ft / hónap

  • Portfolio.hu teljes cikkarchívum
  • Kötéslisták: BÉT elmúlt 2 év napon belüli kötéslistái