Portfolio signature

Borulnak a mérlegek a feneketlen amerikai költekezés miatt, megérzi-e a dollár?

Az amerikai export és import különbözete rekord mélypontra zuhant az Egyesült Államokban 2020-ban, és az idei első hónapokban tovább nőtt az olló. A gyorsabb kilábalás és a külpiacok gyenge kereslete miatt az amerikai külkereskedelmi hiány még egy ideig nőhet, ennek pedig gyengítő hatása lesz a dollárra. Az amerikai deviza leértékelődése viszont még a kedvezőtlen külkereskedelmi adatok ellenére sem borítékolható, mert az árfolyamot számos más faktor is mozgatja.

Tavaly tavasszal alighanem sokan meglepődtek volna, ha előre látják, hogy az amerikai gazdaság lesz az első a világ nagy gazdaságai közül, amelyik maga mögött tudja a koronavírus-válságot. Az már nem igazán kérdés, hogy az Egyesült Államok GDP-je 2021 első negyedévében elérte a koronavírus-válság előtti szintet, az igazán nagy teljesítmény az, hogy

az USA gazdasága lehet az első, amelyik még idén év végén visszatalál a válság előtti növekedési pályára.

Erre az előrejelzések szerint még a korábban növekedési bajnoknak számító, fő rivális Kína sem lesz képes, amely a tőlük eredő koronavírus-járvány egészségügyi hatásait relatíve olcsón átvészelték, és már több mint egy éve nincs járvány, valamint még a külpiacok leállása és az első negyedéves sokk sem taszította recesszióba az országot 2020-ban. A gyors amerikai kilábalás okai között keresgélve megtaláljuk az ország adottságait, például a rugalmasságot és a válságtűrő képességet, de a kilábalás tempóját jelentősen megtolták a korábbi kormány által elfogadott fiskális ösztönzőcsomagok, Joe Biden elnök és a demokrata törvényhozás 1900 milliárd dolláros (a GDP mintegy 8%-át kitevő) ösztönzőcsomagja.

Miről szól még a cikk?

  • Az amerikai gazdaság a partnerekhez képest gyorsabban lábal ki a válságból
  • A kereskedelmi és költségvetési hiány idén is jelentős méreteket ölt
  • A külkereskedelmi egyenleg romlása gyengítő hatással van a dollárra
  • De számos más tényező van, ami miatt egyáltalán nem biztos, hogy a dollár összességében gyengülni fog

Kedves Olvasónk!

Támogasd te is a minőségi gazdasági tartalomgyártást!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A Signature tartalmakhoz való hozzáférés díja havi előfizetéssel 2490 forint. Az éves előfizetés díja 29845 forint. Ezzel közvetlenül támogathatod a legmagasabb színvonalú gazdasági, üzleti újságírást.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések