Előfizetői tartalom

Felkorbácsolta az MNB a kamatemelési várakozásokat, mi lesz a forinttal?

Azóta, hogy a Magyar Nemzeti Bank alelnöke május közepén bemondta: kamatemelésre készül a jegybank júniusban az inflációs kockázatok ellensúlyozása érdekében, szinte folyamatosan és jelentősen erősödtek a piacon a kamatemelési várakozások. A piaci árazások azt mutatják, hogy olyan szintre ugrottak a bankközi kamatok, illetve a várt kamatemelések mértéke, mint amilyenekre nem, vagy csak egy-kétszer volt példa az utóbbi 5 évben. Nagy kérdés, hogy ilyen intenzív kamatemelési sorozatot valóban végrehajt-e majd az MNB a következő 6-12 hónap során és az is, hogy ettől eltérő pályán halad, akkor az mit okoz a forint árfolyamában.

A május közepén közzétett, 8,5 éves csúcsot jelentő magyar inflációs adat után néhány nappal Virág Barnabás MNB-alelnök azt mondta, hogy a megemelkedő inflációs kockázatok ellensúlyozására a jegybanknak proaktívan kell fellépnie és júniusban kamatemelés várható. Mindez akkor a legtöbb piaci szereplőt leforrázva érte, hiszen sok éve az extrém laza monetáris politikáról volt ismert az MNB és sok szereplő 355-360 körüli zónában inkább a forint gyengülésére számító (short) pozíciókat vett fel, illetve azokat tartott.

Virág Barnabás szavaira azonban hirtelen megerősödtek a piacon a kamatemelési várakozások és velük együtt a forint is. Az árfolyam néhány nap leforgása alatt eljutott a 350 alatti zónába, majd 345 körüli szinten megakadt az erősödés, azóta pedig már visszagyengülést látunk.

Ebben a visszagyengülésben annak is szerepe volt, hogy e hét elején a piacon bizonytalanságot okozó újabb jegybanki jelzés is elhangzott, mert kezdetben úgy lehetett érteni Pleschinger Gyula monetáris tanácstag szavait, hogy az MNB az egy év óta effektív kamatnak számító egyhetes betét kamatát eltörli (ez kamatvágással is felérhetne), de közben azt is jelezte, hogy kamatemelési ciklusra lehet számítani. Néhány órával később Pleschinger a Portfolio-nak is tisztázta, hogy nem az egyhetes betéti kamatot, hanem az 0,75%-os kamat és a 0,6%-os alapkamat közötti különbséget fogják várhatóan eltörölni és ezzel együtt várható kamatemelési ciklus, ami személyes véleménye szerint negyedévente következne be (igazodva az aktuális inflációs jelentés eredményeihez).

Miről szól ez az elemzés?

  • Összefoglaljuk, hogy milyen okok miatt ugrottak meg Magyarországon a kamatemelési várakozások.
  • Rámutatunk arra, hogy a bankközi kamatlábak és a határidős kamatláb-várakozások milyen meredeken emelkedtek az utóbbi időben.
  • Devizakereskedőkkel is beszélgetve arra is rámutatunk, hogy benne van a pakliban a kamatemelési várakozások túlszaladásának kockázata, ami kényes helyzetbe hozhatja az MNB-t.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés