FONTOS Megütötték a forintot, egyre közelebb a 400-as euró
 
Előfizetői tartalom

Rakétaként töri át a falakat a dollár, a romok a forintot is maguk alá temethetik

Sokan évek óta számítanak a dollár erősödésére, elsősorban a két jegybank, a Fed és az EKB monetáris politikájának széttartása miatt. A napokban öt éve nem látott szintre szárnyalt az amerikai deviza, és a befektetők szerint itt még nincs vége. Egyre nagyobb esélyt látnak arra, hogy eléri a paritást az euró-dollár árfolyam, amire húsz éve nem volt példa.

Mi történik a dollárral?

Az utóbbi egy hétben majdnem 3%-kal erősödött a dollár az euróval szemben, az év eleje óta pedig 7,4%-os szárnyalást láttunk az amerikai deviza szempontjából. Csütörtök reggel átmenetileg az 1,05-ös lélektani határt is áttörte a jegyzés, amire több mint öt éve, 2017 elején volt utoljára példa.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

Egyszerre több dolog támogatja most a dollárt, ezeknek tudható be a szinte megállíthatatlan erősödés:

  • Továbbra is megvan az erős széttartás a Fed és az EKB monetáris politikája között. Az amerikai jegybank márciusban már 25 bázisponttal megemelte a kamatot és további intenzív szigorítást jelez előre, eközben az eurózóna központi bankja még csak mostanában mutatja az első jeleit, hogy a kiváró stratégia esetleg hibás lehetett.
  • A háború kitörése után a piacon kialakult egy általános kockázatkerülés, ami a dollár erősödését hozta. Jelenleg ugyanis az amerikai deviza a legfontosabb menekülőeszköz a befektetők szemében.

A két nagy jegybank közti különbség a jövő héten várhatóan csak tovább nő majd, hiszen szerdán a Fed minden bizonnyal megemeli ismét az irányadó kamatot. A piac most 50 bázispontos szigorítást áraz, de egyes vélemények szerint az sem zárható ki, hogy nyáron 75 bázispontos tempóra kell majd gyorsítani.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés