Előfizetői tartalom

Miért zuhant ekkorát hétfőn a forint? – Íme, a magyarázat

Amióta szabadon lebeg a forint árfolyama, a hétfői volt a 18. legnagyobb zuhanása az euróval szemben napon belül, hiszen több, mint 12 egységgel ugrott a jegyzés, de a napon belüli százalékos változás csak a 44. legnagyobb volt – derült ki a Portfolio gyors vizsgálatából. Ezzel együtt is figyelemre méltó az, hogy míg a forint 3% feletti mínuszban is járt, a régiós devizák közül a lengyel zloty és a cseh korona fél százalék körüli mínusszal megúszta az amerikai bankrendszer felől érkezett piaci vihart. Ez arra utal, hogy magyarspecifikus okok is meghúzódhatnak a hétfői mozgások mögött.

Ritkán látunk ekkora nominális esést

Hétfőn reggel a kezdeti piaci lelkesedés mellett még 381,2-nél is járt az euró jegyzése a bankközi piacon, de aztán gyorsan és drasztikusan romlott a nemzetközi befektetői hangulat az amerikai bankrendszerrel kapcsolatos aggodalmak miatt, így a forint 10 órától meredek esésbe kapcsolt. Az euró jegyzései kora délutánra átlépték a 390-es szintet, majd rövid időre 393 felett is jártak, azaz napon belül több, mint 12 egységnyi volt a változás. A forint mozgásáról külön hírfolyamunk:

huf forint osszefoglalo230313

A 12 egységet meghaladó esés a Portfolio húsz évnyi adatra visszanyúló vizsgálata szerint a 18. legnagyobb napon belüli forintesésnek felel meg, de ha százalékosan vizsgáljuk, akkor ez a 3,2%-os esés „csak” a 44. legnagyobb napon belüli zuhanást jelenti.

A forint hétfői zuhanása azért is különösen figyelemre méltó, mert a régió messze legnagyobb jegybanki kamatkörnyezete mellett is a magyar fizetőeszköz esett a legnagyobbat úgy, hogy az MNB hétfő délutáni nyugtató üzenete szerint a két amerikai bank csődjének nincs közvetlen hatása a magyar bankrendszerre.

Miről szól ez az elemzés?

  • Röviden bemutatjuk, hogy milyen jelentős volt a forint március 13-i esése.
  • A régiós devizákkal is összevetjük a forint teljesítményét, hiszen a régió legmagasabb kamata mellett esett a legnagyobbat a forint.
  • Három technikai és három fundamentális tényezőt is megnevezünk, amely szerepet játszhatott a heves esésben.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés