Előfizetői tartalom

Sorra kapja a rossz híreket a forint – Megint minden összeesküdött ellene?

Az elmúlt napokban megint a gyengülés felé mozdult a forint az euróval szemben, lassan a 390-es szinttel kacérkodik az árfolyam. Pedig a hét még úgy indult, hogy a Moody’s péntek esti döntése után inkább optimisták lehettünk a magyar deviza kilátásait illetően. Azóta viszont inkább negatív hírek jöttek itthonról, miközben a dollár is erősödni kezdett, így a hazai és nemzetközi hírek is a forint ellenében alakultak.

A forint kilátásai is szóba kerülnek a Budapest Economic Forum konferencián október 17-én. Vegye meg a jegyét most!

Megint kapott pár ütést a forint

Az utóbbi egy hétben a forint 2 százalékkal gyengült az euróval és 4,2 százalékkal a dollárral szemben, így szerda délelőtt már a 390-es szintet közelítette az euró-forint jegyzés. Utoljára majdnem egy hónapja, augusztus elején volt ilyen gyenge a magyar deviza.

Devizapárok, indexek, árutőzsdei termékek, részvények, CFD-k. Minden, ami a hullámzó árfolyamok kapcsán megdobogtatja egy trader szívét. Portfolio Trader

A régiós versenytársakhoz képest is alulteljesítő volt a forint az elmúlt napokban, hiszen a lengyel zloty 0,9 százalékkal, a cseh korona pedig 0,35 százalékkal gyengült az euró ellenében. Az év eleje óta így a forint 2,7 százalékos erősödését már bőven lepipálja a zloty 4 százalékos javulása, miközben a cseh deviza alig mozdult bő nyolc hónap alatt.

ftrelatív230906

A hét még úgy indult, hogy inkább a forint erősödésére lehetett számítani, hiszen péntek este a Moody’s változatlanul hagyta a Baa2 adósbesorolásunkat és a stabil kilátást, miközben reális veszély volt a kilátás rontása vagy akár a leminősítés. Ráadásul a hitelminősítő közleménye kifejezetten optimista volt a magyar gazdaság kapcsán. Szerintük a GDP idei stagnálása után 2024-ben visszatérhet a 3 százalékos növekedési ütem, miközben a költségvetési hiány csak minimálisan haladhatja meg a kormányzati célt.

Mi történt a forinttal?

  • A hazai hírek betettek
  • A dollár is kapaszkodik
  • Mit mond a technika?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés