Előfizetői tartalom

Kiszivárgott az infó? Furcsa dolgok történtek a nagy napelemes bejelentés előtt

Az újonnan létesítendő háztartási méretű (HMKE) napelemes rendszerekre vonatkozóan 2022 őszén bevezett hálózati betáplálási stop életbe lépése óta a korábbi töredékére esett vissza a HMKE-igénybejelentések száma, egészen idén szeptember elejéig, amikor is értesüléseink szerint rövid idő alatt hirtelen több ezer új igényt nyújtottak be. Akkor, amikor még épp időben voltak ahhoz, hogy az igények alapján megvalósítandó HMKE-k még a kedvező éves szaldó elszámolásba kerülhessenek, viszont amikor ezt elvileg még nem is lehetett tudni.

Értesüléseink szerint jelentős mennyiségű, több ezer darab új háztartási méretű naperőmű létesítésére vonatkozó igénybejelentés érkezhetett be hirtelen az elosztó társaságokhoz az azt megelőző napokban, hogy Lantos Csaba energiaügyi miniszter szeptember 8-án bejelentette, az, aki szeptember 7. - tehát a megelőző nap - éjjelig jelezte az elosztóhálózati társaság felé háztartási napelem telepítési igényét és 2025. végéig befejezi a beruházását, a telepítéstől számított tíz éven át az éves szaldó elszámolási rendszerben maradhat.

Ez logikusan arra utalhat, hogy az igényeket benyújtók nem csak arra számíthattak, hogy valamilyen fontos bejelentés várható a témában - ez az információ egyébként más forrásaink szerint is kiszivároghatott -, de valamilyen módon még azt is megsejthették, hogy miről fog szólni a bejelentés.

Az ugyanis lényegében arról szólt, hogy aki szeptember 7-éig benyújtotta igényét, az a kedvezőbb éves szaldó elszámolási rendszerben maradhat, míg az ez után jelentkezők már csak a kevésbé jó megtérülést kínáló bruttó elszámolás szerint fognak tudni csatlakozni. Az időben, sőt, még annál is előtt kapcsoló igénybenyújtók így gyakorlatilag jelentős anyagi előnyre tehettek szert.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés